Cukorbetegek étrendje (fehérjék és zsírok fogyasztása)
Az étrend összetétele
Az egyes tápanyag összetevők optimális étrendi arányára vonatkozó előírások időről-időre változtak a korábbiakban. Ma a zsírban és fehérjében szegény, szénhidrátokban gazdag étrend ajánlott a cukorbetegség mindkét fő típusában. Ennek megfelelően 50-55 % komplex, magas rosttartalmú (> 30 g élelmi rost/nap) szénhidrát, 15-20% fehérje (testtömeg kilogrammonként 0,8-0,9 g), a fennmaradó hányadban zsír bevitele javasolt. Ez utóbbi tekintetében az a kívánatos, hogy a telített zsírsavak bevitele <10 % (de LDL> 2,5mmol/l esetén <7%), a többszörösen telítetlen zsírsavaké ~ 10%, az egyszeresen telítetlen zsírsavaké ~ 10-12 % legyen.
Az étkezések gyakorisága
Általában gyakori -a választott antidiabetikus kezeléstől függően-, öt-, hatszori étkezés javasolt, de rövid hatású orális inzulin secretagóg készítményt (étkezési vércukorszint szabályozót: nateglinid -Starlix®-, repaglinid -NovoNorm®-), illetve analóg gyorshatású inzulint (inzulin lispro -Humalog®-, inzulin aspart -NovoRapid®-) kapó betegeknek a napi háromszori étkezés is elég lehet.
Az egyes étkezések szénhidráttartalma
Általános szabály, hogy minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Ennek oka inzulinnal kezelt betegek esetében az, hogy ha a folyamatos inzulinhatást többször ismétlődő szénhidrátbevitellel nem ellensúlyozzák, vércukorszint-esés, hypoglykaemia következhet be. Inzulin nélkül kezelt betegeknél a gyakori szénhidrátbevitel egyrészt az inzulin-elválasztást biztosítja, másrészt, inzulin-elválasztást serkentő oralis antidiabeticumot szedőkön kivédi a gyógyszer adására bekövetkező inzulinválasz esetleges vércukor esést eredményező hatását.
A vércukrot gyorsan emelő élelmiszer, ital fogyasztása
Általában javasolható, hogy a cukorbeteg cukrot, cukorral készült ételt, italt ne fogyasszon, s ez különösen érvényes a vércukrot igen gyorsan emelő cukortartalmú (üdítő) italokra. Nád-, illetve répacukrot tartalmazó ételek/italok fogyasztása vércukoresés korrekciójaként jöhet elsősorban szóba.
Bár igaz, hogy az étkezés során fogyasztott szénhidrát mennyisége fontosabb, mint annak forrása, illetve típusa, valamint, hogy a cukor és a keményítő utáni glykaemiás válasz diabetesben azonos a nem-cukorbetegeken észlelttel, törekedni kell a cukor más szénhidrátforrással történő helyettesítésére. Előnyben részesítendők a magas rosttartalmú zöldségek, teljes őrlésű gabonafélék, a magas korpatartalmú kenyerek és pékáruk, gyümölcsök, a sovány tej és tejtermékek.
Fehérjék- cukorbetegségben
A fehérjék - az emberi szervezet nélkülözhetetlen építőkövei - állandóan bomlanak és újraépülnek. Aszerint csoportosítjuk őket, hogy milyen összetételűek. A tej, a hús, a tojás és a szója fehérjetartalma teljesértékű, a növényi fehérjeforrásoké viszont általában nem (pl. búza sikér tartalma).
*A szervezet fehérje igénye 1 g testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 170 cm magas embernek a normál testsúlya kb. 70 kg, és ugyanennyi gramm fehérjére van szüksége a szervezetének. Ennek kb. a felét célszerű húsból, felvágottból, tejtermékből biztosítani. A szervezet fehérje igénye csak speciális helyzetekben nő meg – fejlődő szervezet, terhesség, műtét, betegség esetén-, ilyenkor 1,2-1,5 g fehérjére lesz szüksége (kb. napi 100 g).
* Az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint a fehérjének a napi energia 15-20 százalékát kellene biztosítania. Napi 2000 kcal bevitel esetén ez 75-90 g fehérjét jelent.
* Minden harmadik cukorbeteg veszélyeztetett a veseszövődmény kialakulásában. Ilyenkor az étrend fehérjeszegény is (napi 40-60 g).
* Amerikai kutatók vizsgálata szerint szív- és érrendszeri elváltozásokat és ezek szövődményeinek kockázatát eredményezi a húsfélékben és magas zsírtartalomban gazdag étrend. A cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek, mint a nem cukorbetegek. Diabétesz esetén a gyulladásra jellemző kóros laborértékek is magasabbak, mint a szénhidrátban bővelkedő (zöldség, főzelék, rostos gabonatermékek) étrenden levőknél.
* Ezek figyelembe vételével, érdemes figyelni az elfogyasztott fehérje mennyiségére is. A szervezetünk napi igénye: 2-3 dl tej vagy kefir, 8-10 dkg sovány hús, 3-5 dkg sovány sajt vagy felvágott.
Zsírok
A zsírok fontos energiaforrások, amelyek ideális esetben nem haladhatják meg a napi energia-bevitel 30 százalékát (pl. 2000 kcal esetén 64,5 g).
Ez vonatkozik a cukorbetegek étrendjére is, miközben - sajnos - hazánkban az átlagos zsiradékfogyasztás napi 110-140 g/fő. 1 gramm zsiradék 9,3 kalóriát tartalmaz, szemben a szénhidráttal és a fehérjével, ami csak 4,1-et. Továbbá majdnem 100%-ban felszívódik. A túlzott zsírfogyasztás ennek következtében hatványozottan növeli a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát.
Eredetük szerint növényi (olaj, margarin) és állati (sertészsír, libazsír, vaj) zsiradékról beszélünk. Érdemes megismerkedni a „rejtett zsír” fogalmával, ami azt jelenti, hogy azt hisszük, hogy fehérjét eszünk, de magasabb az élelmiszer zsírtartalma, mint fehérjetartalma - ilyenek a zsíros sajtok (trappista, ementáli) és számos felvágott (párizsi, zalai, olasz szalámi stb.).
Amióta a cukorbetegség kezelésében elsődleges funkciója van a testsúlykarbantartásnak, azóta a fehérjékre és a legmagasabb energiát adó zsírok mennyiségére - ezen belül a növényi és állati eredetű zsiradékok egyensúlyára - is oda kell figyelni.
A zsírokat túlnyomórészt zsírsavak alkotják, melyeket kémiai összetétel szempontjából 3 felé lehet osztani:
- telített zsírsavak
- egyszeresen telítetlen zsírsavak (növényi olajok- olívaolaj, napraforgó olaj-, avokádó, csonthéjasok, földimogyoró)
- többszörösen telítetlen zsírsavak
A többszörösen telítetlen zsírsavak között vannak olyan, úgynevezett esszenciális zsírsavak, amiket a szervezetünk nem tud előállítani és kívülről kell gondoskodnunk a beviteléről. Ilyenek az omega 6 (szójaolaj, kukoricaolaj, stb.) és az omega 3 (mélytengeri halak- hering, lazac-, dió, tofu, sötétzöld zöldségek) zsírsavak. Arányuk a táplálkozásban 5:1 legyen.
A bevitt zsírok 70%-ának telítetlen zsírsavakból kell (ene) állnia. A telített zsírok növelik, a telítetlenek csökkentik a vér koleszterin szintjét.
RECEPTEK (A receptek forrása a www.mindmegette.hu és a www.macosz.hu internetes oldalak.)
Tárkonyos busa
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg busa, szeletben
- 1/2 citrom leve
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl (12%-os)
- 2 kávéskanál apróra vágott, friss tárkonylevél
Elkészítés: A halszeleteket besózzuk, őrölt borssal megszórjuk, a citrom levével megcsepegtetjük, és legalább egy órán át állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halszeletek mindkét oldalát jól átsütjük benne, kivesszük, és tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott tárkonylevéllel, és a halszeletekre öntve, előmelegített sütőben jól összemelegítjük.
Energia: 840 kJ/201 kcal Szénhidrát: 2,1 g
Kapros csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 felső csirkecomb
- 4 dkg margarin
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 4 kávéskanál apróra vágott, friss kapor
- 3 dkg liszt
- 5 dkg vöröshagyma
- 2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A csirkecombokat lemossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd mélyebb serpenyőben, kevés felforrósított margarinon átpirítjuk. Sóval, a citromlével meg a reszelt héjával, a kaporral ízesítjük, és kevés vizet öntve alá fedő alatt puhára pároljuk. A maradék margarinon a lisztet megpirítjuk, majd tűzről levéve vízzel simára keverjük. Beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, és a mártást lassú tűzön besűrítjük, majd a hagymát eltávolítjuk. A mártásba keverjük a tejfölt, egyet forraljuk rajta, és a csirkecombokra öntve tálaljuk. Burgonyával, vagy energiaszegény étrendben roston sült cukkínivel fogyasztjuk.
Energia: 1200 kJ/287 kcal Szénhidrát: 7,5 g
Halpogácsa
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg tonhal
- 20 dkg burgonya
- 1 db tojás
- 4 dkg reszelt sajt
- 2 dkg liszt
- só
- bors
- szerecsendió
- petrezselyem
Elkészítés: A felengedett tonhalat és a megtisztított nyers burgonyát megdaráljuk és összedolgozzuk sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemmel, tojással és a reszelt sajttal. Vizes kézzel kis pogácsákat formázunk belőle, liszteben megforgatjuk és olajban kisütjük. Margarinos sárgarépával tálaljuk.
Energia: 294 kcal Szénhidrát: 15 g
Nyári vitaminsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,5 dl kovászosuborka-lé
- 20 dkg kovászos uborka
- 10 dkg konzerv csemegekukorica, levével együtt
- 1 kávéskanál mustár
- 1 csipetnyi szárított tárkonylevél
- 2-3 szem édesítő tabletta
- 25 dkg paradicsom
- 10 dkg zöldpaprika
- 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma
- 1/2 csokor aprított, friss kapor
Elkészítés: A kovászos uborka és a kukorica levét alaposan összekeverjük (lehet turmixolni is) a mustárral, a tárkonnyal és az édesítővel. A paradicsomot, a paprikát és a kovászos uborkát vékony szeletekre vágjuk, nagyobb tálban összekeverjük a csemegekukoricával és a hagymával. A zöldségekre öntjük a salátalevet, és néhány órán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálaláskor meghintjük a kaporral.
Energia: 263 kJ/63 kcal Szénhidrát: 11,4 g
Tárkonyos paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg paradicsom
- 2 evőkanál ételecet
- édesítő, ízlés szerint
- 1 mokkáskanál aprított, friss tárkonylevél
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A paradicsomot vékony karikára vágjuk. Páclevet készítünk az ecetből és az édesítőből, a tárkonnyal ízesítjük. Ráöntjük a paradicsomra, tetejére olíva olajat csorgatunk és a hűtőben néhány óra alatt összeérleljük.
Energia: 335 kJ/82 kcal Szénhidrát: 8 g
Nyári tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 16 dkg orsótészta
- 3 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg brokkoli
- 2 kis szál sárgarépa
- 20 dkg paradicsom
- 2 evőkanál citromlé
- 1 csokor aprított, friss petrezselyem
Elkészítés: A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és 1 evőkanál olajjal összekeverjük. A brokkolit 1 percre lobogó forró vízbe rakjuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A paradicsomot vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát nyersen lereszeljük, vagy főve karikára vágjuk. A brokkolit a répával és a paradicsommal együtt a tésztához keverjük. A citromlevet a maradék olajjal alaposan összekeverjük, a salátára öntjük, és a petrezselyemmel ízesítve átforgatjuk. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Energia: 1091 kJ/261 kcal Szénhidrát: 33,8 g
Gyümölcssaláta túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 narancs
- 2 kivi
- 2 banán
- 1 alma
- 1 nektarin
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál édesítőpor
A mandulás túrókrémhez:
- 40 dkg félzsíros tehéntúró
- 2 dl kefir
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál édesítőpor
- 3 dkg pörkölt, vágott mandula
Elkészítés: A narancsokat meghámozzuk, fehér héjukat is leszedjük, majd a hártyákat egy éles kés segítségével eltávolítjuk. A kivit, valamint a banánt hámozás után hosszában félbevágjuk és felszeleteljük. A nektarint és az almát megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Az összes feldarabolt gyümölcsöt tálba tesszük, és citromlével megöntözzük. Az édesítőporral meghintjük, és kissé átforgatjuk. További felhasználásig hidegre tesszük. A túrókrémhez a tejet, az áttört túrót, a reszelt citromhéjat és a citromlevet teljesen simára keverjük, majd az édesítőporral kellemesen édesre ízesítjük. Végül elkeverjük benne a mandulát is. Jól lehűtjük. A gyümölcsöt tálalás előtt ismét kissé átforgatjuk, négy desszertes tányéron elosztjuk, és a túrókrémmel, még hidegen, kínáljuk.
Energia: 1200kJ/ 287 kcal Szénhidrát: 20 g
Zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg zellergumó
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl tejföl (12%-os)
- 1 evőkanál liszt
- 1 zsemle
Elkészítés: A zellert kisebb kockákra vágjuk, a felforrósított olajon átfuttatjuk, megsózzuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. A megfőtt zellert a levével összeturmixoljuk, felengedjük kb. egy liter vízzel (vagy csont lével), és tejföllel kikevert liszttel behabarjuk, néhány percig összeforraljuk. Tálaláskor pirított zsemlekockával megszórva fogyasztjuk.
Energia: 635 kJ/152 kcal Szénhidrát: 19,8 g
Rakott csirke
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db csirkecomb
- 15 dkg gomba
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 csirke mája
- 2 tojás
- 3 ek. reszelt Túra sajt
- 1 kk. mustár
- majoranna
- petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, félbevágjuk, előre megsózzuk, teflon edényben fedő alatt pároljuk. A megtisztított vöröshagymát, gombát apróra vágjuk, szintén egy másik teflonba pároljuk, majd hozzáadjuk a lekapart májat, összevágott petrezselyemzöldet. Tovább pároljuk, míg a csirkemáj is megpuhul. Hagyjuk kihűlni, majd reszeljünk hozzá 1 főtt tojást és üssünk bele egy kisebb tojást. Fűszerezzük és dolgozzuk jól össze. A töltelék felét jénaiba rakjuk, helyezzük rá a csirkecombokat, fedjük le a maradék töltelékkel, tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, és lefedve, forró sütőbe legalább 30 percig süssük.
Energia: 1428 kJ/340 kcal Szénhidrát: 5 g (1 adagban)
Színes babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg fehér szárazbab
- 10 dkg barna szárazbab
- 40 dkg zöldbab
- 10 dkg lilahagyma
- 2-3 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- mustár ízlés szerint
Elkészítés: A szárazbabot egy éjszakára vízben előáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Vehetünk egy-egy kis doboz konzerv babot is, azokat nem kell főzni, csak felhasználás előtt lecsepegtetni.) A zöldbabot szálkáitól megtisztítjuk, 2-3 cm darabokra vágva sós vízben megfőzzük, és szintén hűlni hagyjuk. A hagymát vékony karikákra szeleteljük. Egy tálban az öntethez összekeverjük a borecetet és az olívaolajat, ízlés szerint őrölt fehér borssal és a mustárral ízesítjük, majd az előkészített nyersanyagokat az öntettel lazán összekeverjük. Hűtőben néhányszor lazán átforgatva 1-2 órát érleljük, csak utána tálaljuk.
Energia: 970 kJ/232 kcal Szénhidrát: 35,5 g
Spárgatök sajttal és gombával
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg spárgatök
- 1-2 evőkanál citromlé
- 10 dkg vöröshagyma
- 4 dkg margarin
- 30 dkg csiperkegomba
- 1/2 csokor vágott petrezselyem
- 2 dl tejföl (12%-os)
- 15 dkg trappista sajt
Előkészítés: A megtisztított, zsenge tököt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Sós, citromlével ízesített vízben félig megfőzzük, majd kiszedve jól lecsurgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a fele felforrósított margarinon, beletesszük a feldarabolt gombát, őrölt borssal, sóval és a petrezselyemmel ízesítve puhára pároljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, a tál aljára tesszük a tökszeletek felét. Rárétegezzük a megpárolt gombát, majd beterítjük a megmaradt tökszeletekkel. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórva előmelegített sütőben átsütjük.
Energia: 1554 kJ/372 kcal Szénhidrát: 18,5 g
Bazsalikomos pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg pulykamellfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vágott bazsalikom
Elkészítés: A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén lesózzuk. Teflonserpenyőben az olajat felhevítjük, beletesszük a hússzeleteket, megszórjuk a bazsalikommal. Kevés vízzel (vagy húslével) felöntve, fedő alatt, néhányszor megforgatva rövid ideig pároljuk. Végül fedő nélkül rózsaszínűre sütjük. Hagyományos köretekkel is tálalható. Ha salátákkal vagy rostonsült zöldségekkel párosítjuk, akkor gyümölcs vagy desszert is fogyasztható utána.
Energia: 551 kJ/132 kcal Szénhidrát: 0 g
Túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre (kb. 16 darab):
- 50 dkg zsírszegény tehéntúró
- 3 tojás
- 6 evőkanál édesítőpor+ a szóráshoz
- 10 dkg búzadara
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojásokkal, 4 ek. édesítőporral, egy csipet sóval, a grízzel, 1 ek. vajjal, a citromhéjjal, és letakarva 1 órát pihentetjük. Bőséges vizet forralunk (kb. 4 liter). A masszából kb. 16 darab gombócot formázunk, és a forró vízben kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat meghempergetjük benne, tányérra rendezzük. A tejfölt elkeverjük a maradék 2 evőkanál édesítőporral, a gombócokra öntjük, és ízlés szerint megszórjuk édesítőporral. Azonnal tálaljuk.
Energia (1 gombóc): 427 kJ/102 kcal Szénhidrát (1 gombóc): 9,7 g
Meggyes piskóta
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
- 6 tojás
- 30 dkg vaj (margarin)
- 12 evőkanál édesítőpor + a szóráshoz
- 40 dkg liszt
- 1,5 csomag sütőpor
- 1,5 dl tej (1,5%-os)
- 2 üveg diabetikus meggybefőtt (vagy fagyasztott meggy), kimagozva
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az édesítőport, és tovább habosítjuk. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és felváltva a tojáshabbal és a tejjel a masszához adagoljuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tepsibe belesimítjuk a masszát. A meggyet alaposan lecsepegtetjük, és a sütemény tetejére szórjuk. A sütőben 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk róla a papírt, szeletekre vágjuk, és az édesítőporral bőven meghintve tálaljuk.
Energia (1 szelet): 942 kJ/225 kcal Szénhidrát (1 szelet): 19,4 g
Cukormentes házi müzliszelet
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 30 dkg müzli mix
- 5 dkg diákcsemege
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 db citrom
Elkészítés: A 2 tojást a csipet sóval felverjük. Hozzákeverjük az 1 ek olajat és a citrom reszelt héját. A legvégén belekeverjük a müzlit (olyat, amiben magvak és aszalt gyümölcsök vannak, de nem cukros), és belekeverjük a diákcsemegét. Sütőpapírral bélelt kis tepsibe nyomkodjuk, és kb. 25 perc alatt megsütjük. Picit hűlni hagyjuk, és máris szeletelhető, fogyasztható.
Energia: 385 kcal Szénhidrát: 59 g (1 adag)
Alufóliában sült csirke párolt káposztával
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db csirkecomb
- 50 dkg fejeskáposzta (lehet lila is)
- só
- ecet
- édesítőszer
- köménymag
- bors
- 1/2 fej vöröshagyma
Elkészítés: A megmosott csirkecombokat besózzuk, meghintjük borssal, és az alufóliába csomagolva 20 percig sütjük. Majd kinyitjuk a fóliát, és hagyjuk még kb. 10 percig pirulni, hogy ízletesebb legyen. Közben a fejeskáposztát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk. Teflonban 1/2 hagymát (melyet apróra vágtunk) fonnyasztunk, erre tesszük a káposztát, majd ecettel, édesítőszerrel, köménymaggal ízesített vízzel felöntjük. Ne sokat kevergessük, hogy a káposzta ne töredezzen, szálas maradjon.
Energia 1050 kJ/250 kcal Szénhidrát : 17 g
Karfiolsaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol
- 5 dkg túró
- 3 dkg vöröshagyma
- 2 dl joghurt
- 1 kk. étolaj
- só, ecet, petrezselyemzöldje
Elkészítés: A kisebb rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, és kihűtjük. A joghurtot csomómentesre keverjük a túróval, az olajjal, és ízesítjük sóval, petrezselyemzölddel, és a nagyon apróra vágott hagymával. A karfiolra öntjük és óvatosan összekeverjük.
Energia 102 kcal Szénhidrát :9 g
Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus
Tegyünk többet egészségünkért!Bővebb információt
a Hajdúhadház Város Önkormányzatának épületében található EFI irodában, vagy a
06-52/384-103, illetve a 06-30/513-0293-as telefonszámokon kérhetnek.
Leave your comment