________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

A karcsúság két egyszerű szabálya

Akit nem áldott meg a sors olyan szerencsés anyagcserével, hogy zsíros kenyéren élve is vékony maradjon, annak bizony tennie kell a karcsú alakért. Valószínűleg nincs olyan túlsúlyos vagy elhízott ember a világon, aki ne szeretne súlyfölöslegétől megszabadulni. Legfeljebb ügyesen titkolják.

 

Tenni viszont már csak nagyon kevesen hajlandóak az ügy érdekében, hiszen a diéta mindig lemondással és a komfortzónától messze röpítő erőfeszítésekkel jár. A csodaszerek, fogyókúrás tabletták helyett fektessük le a diéta és az egészséges életmód alapját – meglepően tömören össze lehet foglalni.

 

 

1. szabály: étkezzük tisztán!

Az elhízásban óriási szerepet játszik az, hogy olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyek haszontalan (üres) kalóriákat tartalmaznak, és szervezetünk nem tehet mást, mint zsírban raktározza el a belőlük kinyert, fel nem használt energiát.

Az alábbiakra semmi szükségünk, diétában meg egyenesen tiltólistásak:

·         Finomlisztből készült termékek: péksütemények, tészták.

·         Édességek: csokoládé, cukorka, cukrozott gabonapelyhek, cukros üdítők

·         Alkoholos italok

Törekedni kell a telített zsírok (zsíros húsok, tojássárgája, egyes sajtok) bevitelének mérséklésére is, de ezeket teljesen ne iktassuk étrendünkből, mert a hormontermelés és egyes vitaminok oldásához nélkülözhetetlenek.

A gyümölcsök is állandó dilemmát jelentenek, hisz nagyrészt cukorból állnak. A helyzet az, hogy a gyümölcscukor alacsony glikémiás indexe miatt nem okoz jelentős inzulinszint-emelkedést, ezért napi 50 grammot nyugodtan fogyaszthatunk belőle. Ekkora mennyiséget még a máj képes raktározni, a zsírosodástól így nem kell tartanunk.

Étrendünk alapját a következő élelmiszerek képezzék:

·         Sovány, állati fehérjék (csirkemell, pulykamell, halfélék, tojásfehérje, tengeri élőlények, sovány tejtermékek, tejsavófehérje)

·         Összetett, lassú felszívódású szénhidrátok (zabpehely, barna rizs, hüvelyesek, zöldségek)

·         Telítetlen zsírsavak (lenmagolaj, tökmagolaj, olívaolaj, halolaj)

Étkezzünk naponta legalább ötször, és minden étkezés tartalmazzon állati fehérjét, vegánok esetében ez értelemszerűen a szójára korlátozódik. A nap első felében fogyasszunk mellé lassú felszívódású szénhidrátokat, míg estefelé inkább a zsírokkal biztosítsuk az energiapótlást.

 

 

2. szabály: irány mozogni!

Ha az étrendet sikerül betartanunk, már hatalmas lépést tettünk meg. A siker viszont akkor lesz teljes, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk.

Ezt úgy tudjuk elősegíteni, hogy egyrészt hetente 4-5 alkalommal végzünk aerob edzést. Ide tartozik a tempós gyaloglás és a közepes, vagy annál kisebb intenzitású kerékpározás. Kitűnő választás az edzőtermekben megtalálható ellipszistréner is.

A kardió edzés (futás, gyors kerékpározás) nem annyira jó zsírégetéshez, mert jelentős izommunkát is végzünk közben, ami a zsírégetést háttérbe szorítja, és testünket arra ösztönzi, hogy zsír helyett az izmokban található szénhidrátokat (glikogént) használjuk energiaforrásként.

 

Másrészt a hét fennmaradó 2-3 napján érdemes súlyzós edzéshez is folyamodnunk, mert ez segít megőrizni izomzatunkat – ami pedig gyorsabb anyagcserét és előnyösebb izom-zsír arányt fog jelenteni. Végső soron ez az alakformálás lényege: megfelelő izomtömeg, és a rajta levő zsír lepucolása.

Lehet, hogy az itt leírtak egy fél fokkal bonyolultabbak, mint beszedni napi 2 kapszulát, de az eredménye önmagáért beszél!

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 

No thoughts on “A karcsúság két egyszerű szabálya”

Leave your comment

In reply to Some User