________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Mik úszkálnak a szemünkben? Az üvegtesti homály jelenség

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy világos, homogén felületet nézve apró úszkáló dolgokat látott a szemében. Többségük kis fonálférgekre, vagy átlátszó kiflikre emlékeztet. Ha megpróbálunk rájuk fókuszálni, odébb úsznak. Mi lehet ez? Férgek laknak a szemünkben?

 

 

 

Természetesen nem erről van szó.

Ez a jelenség üvegtesti homály néven ismeretes, és a legtöbb esetben veszélytelen jelenség. A foltok megjelenése több okra vezethető vissza.

Magzatkorban a szem belső része rostos szerkezetű. Ebből, és más sejtekből alakul születés idejére az üvegtest, de gyakran előfordul, hogy néhány sejt vagy rostmaradvány megmarad, és szabadon lebeg benne. Születés előtt a szemlencse és a látóideg között egy csatorna van, benne pedig egy szemlencsét tápláló ér. Bár ez az erecske idővel visszafejlődik, apróbb részei visszamaradhatnak.

A foltok kialakulásának másik oka lehet az, hogy a retina elülső széleihez tapadó határhártya rostjai zsugorodni kezdenek, és néhány le is válik. Az üvegtest folyósabb szerkezetű lesz, zsugorodik, és a retináról leválva kis darabkákat hagy maga után. Ahogy öregszünk, valószínűsíthetően egyre több ilyen kis úszkáló foltot fogunk látni.

Bár nem igazi üvegtesti homály, de a fejet ért ütés, vagy szemgolyóra nehezedő extrém nyomás is kiválthat hasonló jelenséget. Ekkor a szem véredényei vörösvérsejteket bocsátanak ki magukból, melyek összetapadva láncot alkotnak, és az üvegtestbe vándorolnak. Ha pedig a retina elé kerülnek, láthatóvá válnak. Ezek a foltok idővel eltűnnek, mert a vörösvérsejtek újra felszívódnak.

 

Mennyire veszélyes ez?

A szemünk előtt úszkáló „repkedő légy” (muscae volitantes) legtöbbször ártalmatlan jelenség, nem kell miatta aggódnunk. Veszélyre akkor utalhat, ha a kis foltok száma hirtelen megsokszorozódik, és mellé villanásokat is észlelünk. Ha az utóbbi tünetek közül bármelyik fennáll, mindenképpen keressünk fel egy szemspecialistát, mert a villanások a retina leválását jelezhetik. Ha nem fordulunk idejében orvoshoz, a retinaleválás olyan előrehaladott állapotba kerülhet, hogy már nem lehet visszafordítani.

 

Nem mindenkinél válik be, de egyes esetekben a foltok számának csökkenését figyelték meg, ha az illető megnövelte a napi folyadék- és vitaminbevitelét, valamint felhagyott a kávéfogyasztással.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

No thoughts on “Mik úszkálnak a szemünkben? Az üvegtesti homály jelenség”