________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Mitől alakul ki a fogkő, és hogyan kezelhető?

A szép mosoly kulcsa, hogy fogaink épségét sokáig megőrizzük. A fog egyik leggyakoribb problémája a fogkövesedés. Esztétikailag is zavaró, de ami még ennél is rosszabb, ha kezeletlenül marad, súlyos fogágybetegségeket okozhat. 

 

 

 

Hogyan keletkezik a fogkő?

Elsődleges okként a rossz szájhigiénia említhető . A magyar szájápolási hagyományok nem megfelelőek, és ezt kiválóan szemléleti, hogy hazánkban a fogkő népbetegségnek számít. Étkezéseink során az ételmaradékokból fogaink felszínén egy vékony, színtelen plakkréteg alakul ki, ami kiváló táptalajt biztosít a baktériumok számára. Ha a szájápolás nem elég alapos és rendszeres, a nyálból kioldódó foszfát és kalcium hatására a plakk egyre keményebbé válik, idővel elmeszesedik. Ezt a meszes plakkot hívjuk fogkőnek.

Fogkő leggyakrabban a nyálmirigyek kivezető nyílásához közeli fogaink belső felszínén alakul ki. Így tehát legveszélyeztetettebb terület a metsző- és szemfogak nyelv felőli része. Fogkő képződhet az íny alatt is, ami azért veszélyesebb, mert sokáig nem is derül fény a létezésére.

A fogkő kialakulására hajlamosító tényezők

Egyénenként más és más a fogkőre való hajlam, de az alábbi tényezők esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki:

Szabálytalan, torlódott – nehezen tisztítható fogsor

Elégtelen mennyiségű folyadékbevitel – mert így túl kevés nyál termelődik

Rosszul illeszkedő korona, kilógó szélű fogtömés

Nem megfelelő szájápolás

Alkoholfogyasztás, dohányzás

Lehetséges szövődmények

A látható fogkő legtöbbször sárgás vagy szürkés színű. Miért nem érdemes sokáig halogatni a fogkő eltávolíttatását? Mert súlyos betegségeket okozhat. Savat termel, minek következtében lassan szétmarja a fogzománcot, és a fog kilyukad.

A fogíny alatt élő anaerob (oxigénszegény környezetben élő) baktériumok pedig a fogínyt és a csontot károsítják. Tevékenységük eredménye a vérző és gyulladt fogíny, ami már nem képes a fogakat kellő erővel tartani.

A kezeletlen fogkő szép lassan elsorvasztja a fogínyt, ami az állandó gyulladás hatására vörössé válik, igen gyakran vérzik, és kellemetlenné teszi a leheletet is. Az ínysorvadás következtében fogaink meglazulnak, sőt, idővel el is veszíthetjük őket.

A fogkő eltávolítása

Bár még manapság is sokan próbálkoznak vele házilag, ez a megoldás a lehető legrosszabb ötlet. Csak azt érjük el vele, hogy az íny felsértésével teret biztosítunk a rejtett fogkőképződésnek.

Ma már olyan ultrahangos fogkő-eltávolítási megoldások léteznek, melyek csak minimális fájdalommal járnak. Érdemes legalább évente egyszer rászánni magunkat, és eltávolíttatnunk a fogkövet, így akár életünk végéig bátran mosolyoghatunk társaságban is.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

No thoughts on “Mitől alakul ki a fogkő, és hogyan kezelhető?”

Leave your comment

In reply to Some User