________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

A csontritkulás megelőzhető!

A csontritkulás (oszteoporózis) a magyar lakosság mintegy 10 százalékát érinti, mindenekelőtt az idősebb nőket. Körülbelül tízszer annyi nő szenved el csontritkulás következtében csonttörést, mint férfi. Ez a különbség a változókorbeli hormonális változások miatt jelentkezik.

 

 

 

 

A csontritkulás legfontosabb tünetei

A betegség ma már  kezdeti stádiumában felismerhető, és nem kell megvárnunk az első combnyaktörést ahhoz, hogy diagnosztizálhassuk a betegséget.

A csontritkulás lényege az, hogy csökken a csontok tömege és mésztartalma. A csont rostjai elvékonyodnak, és erejüket elvesztvén sokkal inkább ki vannak téve a töréseknek. Ilyenkor a csontlebontó és a csontépítő sejtek között megbomlik az egyensúly. Csonttömegünk körülbelül 35 éves korunkig gyarapszik, ezután a folyamat a visszájára fordul. Legalábbis akkor mindenképpen, ha nem teszünk ellene semmit.

Hajlamosító tényezők

Azt már említettük, hogy a nők körében sokkal gyakoribb a betegség. Főleg, ha az illető alacsony, vékony termetű és világos bőrű. Egyéb rizikófaktorok:

 

Mozgásszegény életmód

Nem megfelelő étrend

Dohányzás

Alkoholfogyasztás

A csontritkulás röntgennel kimutatható, de más tünete nincs. Többségében csak akkor merül fel e betegség gyanúja, amikor a beteg megmagyarázhatatlan fájdalmakat érez, súlyosabb esetben csontja is törik. Leggyakrabban a combnyak, a medence és a csukló csontjai szenvednek törést. Ha a csontritkulás előrehaladott, akár egy rossz mozdulat, vagy köhögés is eredményezhet törést, valamint további következmény lehet a csigolyák összeroppanása miatt bekövetkező görnyedés, és a testmagasság csökkenése.

A betegség kezelése

A csontritkulást korábban szinte teljes mértékben hormonkezeléssel gyógyították, de ezek nem voltak kellően biztonságosak – főleg a szájon át szedhető gyógyszerek.

Csontritkulásos betegek kezelésére gyakran alkalmaznak biofoszfonátokat. Ezek a gyógyszerek gátolják a csont bontását, és a gerinc, illetve a csípő csontjainak növelhetik is a tömegét. A biofoszfonátok az oszteoporózis megelőzésére is alkalmasak, de kellemetlen mellékhatások kísérhetik szedésüket.

Nők kezelésére használatos a raloxifen nevű szer, ami az ösztrogén előnyös hatásait utánozza. További gyógyszerek még:  terapiratid, kalcitonin, tamoxifen.

Eredményes lehet a fizioterápia, valamint a speciális készülékkel végezhető hátnyújtó gyakorlatok is.

Az oszteoporózis megelőzése

A rendszeresen sportoló és megfelelő étrendet követőknek nem kell különösebben tartaniuk a csontritkulástól. Az elegendő mennyiségű fehérje, szénhidrát és zsír bevitele mellett fordítsunk kiemelt figyelmet a kalcium és D-vitamin fogyasztásra. Fontos, hogy mindkettőből vigyük be a megfelelő mennyiséget, mert a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához.

A testmozgás természetesen itt is kulcsfontosságú. A súlyzós edzés kiválóan alkalmas a csontsűrűségünk növelésére, illetve annak megtartására. Legjobb, ha többféle sportot is űzünk, így aknázva ki az aktív életmód jótékony hatásait.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

No thoughts on “A csontritkulás megelőzhető!”

Leave your comment

In reply to Some User