________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

A horkolás veszélyei

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy fárasztó nap után azonnal mély álomba zuhantunk, és csak párunk oldalba bökésére eszméltünk: nem tud aludni a horkolásunktól. Bár a horkolás az alvó személyt közvetlenül nem zavarja, ha kóros méretet ölt, érdemes vele szakemberhez fordulni.

Mi történik horkolás közben?

 

 

A jellegzetes hang a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja során keletkezik. Miközben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a légzés miatt ki-be áramló levegő mozgásba hozza a lágy szöveteket.

Ha a horkolás csak alkalomadtán jelentkezik – például alkoholfogyasztás vagy kiadós vacsora után háton fekve -, nem tekinthető kórosnak. A probléma akkor kezdődik, mikor az illető bármilyen pozícióban alszik, gyakran és rendszeresen zeng tőle a ház.

A horkolás leggyakoribb okai

Elsődleges kiváltó okként a gyenge izomtónust kell megemlítenünk. A torok izomszöveteinek tónusa mély alvás közben a leggyengébb. Fokozza a horkolás kockázatát a háton fekvés, mert ebben a pozícióban a nyelv hátracsúszik, és szűkíti a felső légút nyílását, és erősíti a levegő áramlását. Ahogy öregszünk, a helyzet egyre csak romlik, mert az izomtónus idősebb korban már gyengébb.

Túlsúly

Ha jelentős súlyfölöslegünk van, nagyobb eséllyel jelentkezhet éjszakánként horkolás. Ennek az az oka, hogy a zsír a garat izomzata és nyálkahártyája közé is képes lerakódni, és szűkíteni a levegőjáratokat.

Anatómiai okok

A légutakat szűkítheti a torok- és orrmandulák megnagyobbodása, a nyelv megvastagodását pedig előidézhetik egyes betegségek is, például a Down-szindróma vagy a pajzsmirigy-elégtelenség. Horkoláshoz vezet még az orrsövényferdülés, és olyan, nem állandó elváltozások, mint a légúti betegség vagy influenza miatt beszűkült levegőjáratok.

A horkolás veszélyei

A sokat horkolók reggelente gyakran érzik magukat kialvatlannak. Ez az alvási apnoe – az alvás közbeni légzésleállás – miatt van. A légzés egy éjszaka alatt akár 100 alkalommal is leállhat, mindannyiszor egy pillanatra felébresztve a beteget.

Az légzéskimaradás miatt a vér oxigénszintje hirtelen lecsökken, ez pedig a vérnyomás növekedéséhez vezet. Hosszabb távon magasvérnyomás betegség alakulhat ki, és ezzel együtt nő a stroke és a szívelégtelenség kockázata. Kutatások igazolják, hogy a hangosan horkolók esetében sokkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.

A horkolás kezelése

Életmódváltás hatására még a legsúlyosabb esetekben is látványos javulás érhető el. A rendszeres sporttevékenység segít megszabadulni a fölös kilóktól, és az izomtónusra is jótékony hatással van.

Rövid távon jó megoldás, ha lefekvés előtt kerüljük a nehéz, zsíros ételeket és az alkoholt. Érdemes leszokni a dohányzásról – a számtalan egyéb kockázat mellett – azért is, mert így elkerülhetjük a nyálkahártyák duzzadását.

Ha az életmódváltás mégsem hozza el a kívánt javulás, forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz! Alvási apnoe esetén legjobb, ha alváslaboratóriumban vizsgáltatjuk ki magunkat.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 
 

No thoughts on “A horkolás veszélyei”