________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

A fogmosás helyes technikája

A megfelelő fogápolást érdemes már kisgyermekkorban megtanítani, hogy a technika hamar rögzüljön, és a későbbiekben rutinná váljon. Sokan úgy vélik, kellő mennyiségű időt és energiát szánnak fogaikra, de az eredmények sokszor nem ezt mutatják. Magyarországon 25 éves kor fölött elvétve akad olyan személy, aki ne küzdene valamilyen fogat érintő problémával – leginkább fogszuvasodással és fogkővel.

Hogyan mossunk fogat?

 

A fogmosás tartson legalább 2 percig. Ha naponta két alkalommal (reggel és este) alaposan végigtisztítjuk fogsorainkat, általában elegendő ahhoz, hogy megelőzzük a fogbetegségeket. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen technikával végezzük.

Fogmosáshoz alkalmazzuk a rázótechnikát. Kiindulási állapotként a fogkefe és a fogíny széle 45 fokos szöget zárjon be, majd mozgassuk a fogkefét finom rázó mozdulatokkal. Haladjunk a fogínytől a fogak végei felé, és távolítsuk el az ételmaradékot a fogak és az íny, valamint a fogak közötti résekből is.

Tisztítsuk meg egyenként az összes fogat. Érdemes ehhez egy állandó sorrendet kitalálni, hogy ne maradjon ki egyik fog sem. Szenteljünk kiemelt figyelmet a hátsó fogaknak, mert itt halmozódik fel a legtöbb ételmaradék. A lerakódások eltávolításában segítenek a fluoridos fogkrém mikroszemcséi.

Kiemelt fontosságú az esti, lefekvés előtti fogmosás. Alvás közben ugyanis kevesebb nyál képződik, és így fogaink védtelenek a cukortartalmú savas lepedék hatásával szemben.

Naponta egy alkalommal ajánlatos fogselyemmel is végigtisztogatni a fogközöket. A műveletet érdemes a fogínytől távolodó, felfele irányuló mozdulatokkal végezni.

Ha nem biztos a dolgában, használjon fogmosás után színező tablettát, ami megmutatja, hogy melyek azok a helyek, ahol még lepedék található. A fogak közötti rések tisztán tartását segíthető a szájöblítő oldat, melyet elsősorban fogszabályzót viselőknek szoktak ajánlani.

A szájhigiénia az egész testünkre hatással van

Nem is gondolnánk, hogy a helytelen szájápolás milyen komoly betegségek kialakulását segítheti elő. Kutatások összefüggést találtak például a cukorbetegség és a fogínybetegségek között. A diabétesz ugyanis megváltoztatja a vérereket, ennek következtében romlik a véráramlás, gyengül a fogíny, és kevésbé lesz ellenálló a fertőzésekkel szemben.

Tanulmányokkal igazolható az is, hogy a fogbetegségben szenvedők esetében közel 20 százalékkal nagyobb eséllyel fordulnak elő szív- és érrendszeri problémák.

Ausztrál kutatók összefüggést találtak a fog körüli megbetegedések és a koraszülés gyakorisága között, továbbá arra a következtetésre jutottak, hogy a fog- vagy fogínybetegséggel küzdő nők nehezebben esnek teherbe.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fog_es_szajapolas/cikkek/minden_a_szajban_kezdodik/20131025110626

Évente egyszer irány a fogorvos!

A fogápolást kezeljük kiemelt fontosságú ügyként, hiszen az esztétikai problémák mellett súlyos betegségeket is előidézhet. Évente legalább egyszer látogassuk meg fogorvosunkat – még akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs!

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

No thoughts on “A fogmosás helyes technikája”

Leave your comment

In reply to Some User