________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

HPV elleni védőoltás – kinek ajánlott?

Sajnos még napjainkban is több száz nő hal meg Magyarországon méhnyakrák következtében. Pedig a betegség kórokozója, a humán papillomavírus (HPV) ellen már létezik védőoltás.

A méhnyakrák egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegségeknek. Elsősorban a fiatal és középkorú (30-45 éves) nőket fenyegeti, de megfigyelhető egy másik csúcsa is a 60 év körüli nőknél.

 

Mikor érdemes beadatni az oltást?

A HPV elleni védőoltásra legideálisabb a szexuális élet elkezdése előtti időszak. Legkorábban a lányok 9-10 éves korától adható. Ha az illető idősebb, és már aktív nemi életet él, akkor is érdemes beadatni az oltást, mert így is jelentősen csökkenthető a méhnyakrák kialakulásának esélye.

Arról, hogy a védőoltás beadható-e a páciensnek, a háziorvos ad tájékoztatást. Az oltóanyagot 6 hónapon belül, három, felkarba adott injekció formájában juttatja be a szervezetbe.

A vírus terjedése

Bizonyított, hogy a méhnyakrákos megbetegedések közel 100 százalékát a HPV vírus okozza. A vírusnak több fajtája van, és bár nem mindegyik rákkeltő, jelentős azok száma is, melyek drasztikusan növelik a daganatos betegség kockázatát.

A HPV fertőzésnek az élete során legalább egy alkalommal szexuális kapcsolatot teremtett nők 80 százaléka ki van téve. A vírus szexuális úton terjed, de ahhoz, hogy az illető megfertőződjön, nincs szükség közösülésre sem, elég, ha a nemi szervek körüli bőrfelületek érintkeznek.

Hogyan véd az oltás?

Normális esetben a kórokozókkal szemben immunrendszerünk hatásos védelmet biztosít. Néhány esetben – például HPV fertőzés esetén - viszont immunitásunk nem elég erős ahhoz, hogy le tudja győzni az ellenséget.

A bejuttatott oltóanyag stimulálja az immunrendszert, amely ezután megfelelő védelmet nyújt a HPV vírus ellen, mert időben felismeri a bejutott kórokozókat, és megkezdi az ellenanyag előállítását.

Méhnyakrákot többféle HPV vírus okozhat, és bár az oltás nem jelent száz százalékos garanciát, a legtöbb rákkeltő vírusfajta ellen védelmet nyújt.

Ami a mellékhatásokat illeti, a HPV oltás nem jár különösebb kockázattal. Néhány esetben előfordulhat bőrpír, enyhe fájdalom vagy duzzanat, de ezek általában rövid időn belül, maguktól elmúlnak.

Ne hanyagolja a szűrést sem!

Sokan úgy gondolják, hogy ha már beadatták az oltást, nem szükséges méhnyakszűrésre járniuk. Ez téves és felelőtlen hozzáállás! A HPV oltás csak akkor nyújt maximális védelmet, ha kombináljuk a rendszeres szűrővizsgálatokkal.

Ne feledje, a méhnyakrák megelőzhető, és sok száz fiatal nő életét menthetné meg, ha beadatnák a HPV oltást.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 

 

 

No thoughts on “HPV elleni védőoltás – kinek ajánlott?”