________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Gyomorégés, savas szájíz, krónikus köhögés? A reflux tünetei

Sokan nincsenek tisztában a reflux betegség jeleivel, és csak legyintenek, ha állandó gyomorégéssel, égő érzéssel a torkukban, vagy krónikus köhögéssel kell együtt élniük. Gyakran tulajdonítják ezeket a helytelen táplálkozásnak, vagy a stresszes életmódnak. A reflux betegség Magyarországon minden harmadik embert érint, de csak töredékük fordul orvoshoz.

 

Mi a reflux?

Étkezéseink során a lenyelt ételt nyelőcsövünk a gyomor felé igyekszik terelni. A nyelőcső alsó záróizma megnyílik, az étel a gyomorba jut, a záróizom pedig bezárul. Ha ez az izom nem működik megfelelően, a gyomorszáj tartósan nyitva marad, és utat enged felfelé a gyomornedvnek. A gyomorsav feláramlása a nyelőcsőben maró, fájdalmas érzést okoz. Ez a tünet szinte bárkinél előfordulhat, kórosnak csak akkor tekinthető, ha rendszeresen jelentkezik.

A betegség leggyakoribb jele a gyomorégés, de előfordulhat gyomorszáj-környéki fájdalom, émelygés, sava felböfögés, rekedtség, krónikus köhögés és szorító mellkasi fájdalom is.

Ezek a tünetek nem mindig jelzik egyértelműen a refluxot, gyakran előfordul, hogy kezdetben más betegségre gyanakszik a kezelőorvos, és csak később derül fény a panaszok valódi okára.

 

Hogyan alakul ki a betegség?

Reflux szinte bárkinél előfordulhat, kialakulásának esélyét fokozza, ha az illető túlsúlyos, gyakran hord szűk ruhákat, vagy állapotos. A záróizom működését befolyásolhatják egyes gyógyszerek is, mint például egyes nyugtatók, vagy asztma elleni készítmények.

Egyes élelmiszerek túlzott fogyasztása is segítheti a reflux kialakulását, ilyen például a csokoládé, az alkoholt és mentolt tartalmazó ételek-italok, valamint a magas zsírtartalmú ételek.

 

Megelőzése

A reflux megelőzésben döntő szerepet játszik a helyes táplálkozás. Szabaduljunk meg a túlsúlytól, melynek kulcsa a heti 5-6 alkalommal végzett sporttevékenység, és a zsíros, cukros ételek kerülése. Kerüljük a gyomorégést okozó ételek, csokoládé, fűszerek, kávé, tea, zsírok és gyümölcslevek fogyasztását.

Refluxra hajlamosíthat a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás is, de ez a két káros szenvedély más okból is kerülendő.

 

A reflux kezelése

A betegség tünetei általában gyógyszeres kezelés hatására megszűnnek. Enyhébb, vagy középsúlyos refluxnál a H2-receptor gátlók jelentenek megoldást, míg súlyosabb esetekben a protonpumpa-gátlók használatosak.

Ha véres hányást, fekete székletet, megmagyarázhatatlan eredetű fogyást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, már csak saját magunk megnyugtatása miatt is, mert ezek a tünetek más, súlyosabb betegségekre is utalhatnak.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus.

No thoughts on “Gyomorégés, savas szájíz, krónikus köhögés? A reflux tünetei”

Leave your comment

In reply to Some User