________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Kullancscsípés: mikor kell orvoshoz fordulni?

A kullancsok enyhe tél esetén egész évben aktívak lehetnek. A közhiedelemmel ellentétben ezek a kis ízeltlábúak nem rovarok, hanem pókszabásúak. Ezt bizonyítja 4 pár lábuk és a két részre (fejtor és potroh) osztható törzsi részük.

A kullancsszezon csúcspontjai tavasszal és ősszel vannak, pontos egybeesést mutatva a kirándulói aktivitással. Foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat, és oszlassunk el néhány tévhitet a kullancscsípés veszélyeivel kapcsolatban.

 

 

Hogyan kell eltávolítani?

Számos mítosz kering e művelettel összefüggésben. Ki ne hallott volna már az olyan „házi praktikákról”, mint a bőrbe fúródott kullancs ecettel, vagy különböző krémekkel való kenegetése? Nagyon rosszul járhatunk, ha ezeket alkalmazzuk, mert minden olyan művelet, ami az állatot öklendezésre készteti, épp azt eredményezi, hogy kórokozók tömegét juttatja szervezetünkbe. Ugyanezen okból kifolyólag kerüljük a kullancs potrohának összenyomását is.

A kullancs szakszerű eltávolításához kullancscsipeszre van szükség, de ha ez nincs kéznél megteszi  másfajta csipesz, vagy akár egy szál cérna is. A lényeg, hogy határozott mozdulattal, az állat csavarása és potrohának összenyomása nélkül végezzük a műveletet.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kullancscsípés az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan, és nem jár szövődménnyel. Néha azonban előfordulhat súlyosabb betegség is a csípés következtében. A kullancs által terjesztett legsúlyosabb betegségek a Lyme-kór és az agyhártya-, illetve az agyvelőgyulladás.

A csípés helyén szinte mindig előfordul némi bőrpír, mely néha okozhat allergiás reakciót. Ennek jele a fájdalmas, vagy intenzíven viszkető folt. Ezek a tünetek 3 napon belül elmúlnak, orvosi beavatkozásra ez esetben nincs szükség.

 

A Lyme-kór legbiztosabb jele az úgynevezett Lyme-folt. A folt 24 órás lappangási időt követően jelenik meg, és napokig növekszik. Jellegzetes ovális alakja van, átmérője legalább 5 cm. Ha ilyen elváltozást tapasztalunk – kiváltképp az arcon – mindig forduljunk orvoshoz.

 

Lyme-kórt jelezhet még a vándorló érzészavar, a szemmozgató idegek bénulása, vagy az izomgyengeség is.

Súlyos szövődményt – szívizomgyulladást – sejtet az alacsony pulzusszámmal és eszméletvesztéssel járó kórkép. Bár a beteg antibiotikumos kezelés nélkül is felépül, nem ritka, hogy néhány hétig ritmusszabályzót kell beültetni.

 

Ha kullancscsípés után kétfázisú láz jelentkezik, szinte bizonyos, hogy agyhártyagyulladásunk van. A súlyos tünetek miatt már nagy valószínűséggel a betegség felismerése előtt kórházba kerültünk, de ennek igazából nincs is jelentősége, mert az agyhártyagyulladás ellen jelenleg még nem létezik hatékony gyógyszer.

 

Ha a kullancsot a hajas fejbőrön találtuk, minden esetben őrizzük meg, mert a nyak-fej régióban jelentkező nyirokcsomó-duzzanatok lehetnek jóindulatúak (TIBOLA), Lyme-kór esetében központi idegrendszeri szövődménnyel is számolni kell.

 

Kullancscsípést követően haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a bőrtünetek három nap után sem múlnak el, vagy növekedésnek indultak, és szintén ne halogassuk a szakember felkeresését akkor sem, ha magas láz jelentkezik, vagy nyirokcsomó-duzzanatot észlelünk.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

No thoughts on “Kullancscsípés: mikor kell orvoshoz fordulni?”