________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Az övsömör tünetei és gyógykezelése

Az övsömör (herpes zoster) kórokozója a varicella zoster vírus, mely a bárányhimlő kialakulásáért is felelős. Övsömört csak az kaphat, akinek volt bárányhimlője – tehát benne van a vírus.

A betegség tünetei jellegzetesek és igen fájdalmasak. Övsömör legtöbbször valamilyen szervezetet ért trauma következtében alakul ki, például gyulladásos betegségek, fertőzések, balesetek, vagy akár HIV-fertőzöttség esetén.

 

Néha daganatos betegség is állhat a háttérben, ezért érdemes minél előbb kivizsgáltatnunk magunkat, és kizárni a tumor meglétét.

 

Tünetek

A látható tünetek megjelenése előtt pár nappal már jelentkezhet fájdalom a mellkasban vagy hasi tájékon. Ilyenkor felmerülhet egyéb, súlyosabb betegségek gyanúja is, mint például a szívinfarktusé, vagy a vakbélgyulladásé.

A bőrtünetek a fájdalom megjelenése után 1-3 nappal fejlődnek ki. Bárányhimlőre emlékeztető hólyagocskák jelennek meg, miután a vírus megbetegítette az érzőideget.

Az övsömör tünetei kezelés hatására körülbelül 2 hét után szűnnek meg, ellenkező esetben akár 5-6 hétig is fennmaradnak.

 

Lehetséges szövődmények

Ha a betegséget nem kezeljük kellő körültekintéssel, súlyos szövődmények léphetnek fel. Előfordulhat a szem szaruhártyáján fekélyesedés, de akár át is lyukadhat a hártya, és vakságot okozhat. Ha az arcideg érintett, arcidegbénulás jelentkezhet, mellé pedig hallászavarok és fülzúgás társulhat.

Ha az övsömör daganatos beteg szervezetét támadja meg, a fertőzés az egész testben szétszóródhat. Ebben az esetben sürgős kórházi ellátásra van szükség.

Leggyakoribb szövődmény a hosszan, akár hónapokig sem csillapodó idegfájdalom. Ez különösen idősebb betegeknél gyakori, és nagyon rossz hatással van az általános közérzetre.

 

Az övsömör kezelése

 Ha a fájdalom mellé megjelentek a jellegzetes foltok vagy hólyagok, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Fontos, hogy a tünetek jelentkezését követően 72 órán belül a beteg kezelést kapjon, mert így sokkal gyorsabb a gyógyulás, és a fájdalom is jelentősen enyhül.

Számos olyan készítmény létezik, melyek segítségével eredményesen kezelhető az övsöröm. A szájon át szedhető gyógyszerek vénykötelesek, és használatuk szigorúan az orvos vagy gyógyszerész utasítása alapján történik!

Megfelelő kezelést kapva a kiütések hólyagocskává, később pusztulává alakulnak, majd pörkösödnek. A pörkök 2-3 hét után tűnnek el teljesen.

A betegség után egy hónapig ne napozzunk, és a szoláriumot is kerüljük el messzire!

 

Segít az egészséges életmód

Az övsömör kialakulását megelőzhetjük egészséges életmóddal. Igyekezzünk minden nap megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasztani. Étkezzünk naponta ötször, és igyunk meg legalább 3-4 liter cukormentes folyadékot. Immunrendszerünkre jó hatással van a hetente 3-4 alkalommal végzett sporttevékenység is.

 

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

No thoughts on “Az övsömör tünetei és gyógykezelése”

Leave your comment

In reply to Some User