________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

A melanóma tünetei és kezelése

A bőrrák előfordulása az utóbbi években szinte ugrásszerűen nőtt. A daganat a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki. Kezdetben lehet kis festékes növendék, vagy már meglévő festékes anyajegy. A melanóma a legagresszívebb bőrrák típus, a test távoli részeiben is viszonylag gyorsan képez áttéteket.

 

 

 

Rizikófaktorok

A melanóma legveszélyeztetettebb csoportja a 40-50 éves korosztály. Serdülőkor előtt és időskorban ritkán fordul elő. Érdekes módon az európai országokban kétszer annyi nő betegszik meg melanómában, mint férfi, míg az Egyesült Államokban és Ausztráliában dokumentált esetek fele-fele arányban oszlanak meg a nemek között.

Leggyakrabban a világos bőrű és hajú, I-es bőrtípusba sorolható személyeknél jelentkezik a betegség. Nőknél jellemzően az arcon és a lábszáron, míg férfiak esetében a háton alakulnak ki kóros elváltozások. Bár a genetikai hajlam nem tisztázott, megfigyelhető, hogy bizonyos népességcsoportok nagyobb valószínűséggel lesznek bőrrákosok. Ezek a személyek már gyermekkoruktól az átlagosnál jóval több festékes anyajeggyel rendelkeznek.

 

Jellemző tünetek, diagnózis

A melanóma fontos tünete lehet a növekvő, főleg fekete, mélykék vagy szürkés színű folt, vagy anyajegy. Gyanús lehet, ha egy régebb óta meglévő anyajegy színe, alakja megváltozik, vérzik, vagy genny folyik belőle. Haladéktalanul forduljon orvoshoz akkor is, ha az anyajegy viszketni kezd, és körülötte gyulladásos bőrtüneteket tapasztal.

A betegség diagnózisához az orvos dermatoszkópot használ. E műszer segítségével a bőr felsőbb rétegeibe is betekinthet, és szabad szemmel észrevehetetlen elváltozásokat is feltárhat.

 

Kezelés, gyógyulási esélyek

A felületes melanómák nagyobb eséllyel gyógyíthatók, mint azok, amelyek már mélyen behatoltak a bőrbe. A mélyre hatoló melanóma valószínűsíthetően már áttéteket képzett a nyirok- és keringési rendszeren keresztül.

A melanóma három szakaszba sorolható. Az I-es stádiumban még nem képződtek áttétek, ekkor a felépülési esélyek jónak mondhatók. II-es stádiumú melanóma esetén már a környező nyirokcsomókban is előfordulnak rákos sejtek, míg a III-as stádiumra a test távoli részei képződött áttétek jellemzőek.

A betegség ellen egyetlen hatékony megoldás létezik: a sebészeti eltávolítás. Ezt minden esetben szövettani vizsgálat követ, melynek eredményei segítenek a kezelések és a későbbi ellenőrzések gyakoriságának meghatározásában. Ha a melanóma II-es stádiumát diagnosztizálják, előfordulhat, hogy a környékbeli nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek.

Ha az átlagnál nagyobb számú anyajegyünk van, és ehhez világos, leégésre hajlamos bőr is társul, ajánlatos félévente, évente elvégeztetünk egy bőrgyógyászati kivizsgálást.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 
 

No thoughts on “A melanóma tünetei és kezelése”

Leave your comment

In reply to Some User