________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Amit a magas vérnyomásról tudni érdemes

A magasvérnyomás-betegség kezelése

Hypertonia

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága a nemzetközi adatokhoz viszonyítva is nagy. A kardiovaszkuláris megbetegedések egyik leggyakoribb rizikófaktora a magas vérnyomás (hypertonia). Az ischaemiás szívbetegség hátterében 58%-ban, a stroke hátterében 72%-ban hypertonia igazolható. Bár a kardiovaszkuláris megbetegedések klinikai megjelenése döntően a felnőttkorra tehető, a coronariabetegség és a magas vérnyomás gyakran serdülőkorban kezdődik.

 

A legtöbb vizsgálat adatai szerint a hypertoniás szülők gyermekeiben a magasvérnyomás- betegség gyakrabban fordul elő. A vérnyomás a kor előrehaladtával nő, ezzel párhuzamosan emelkedik a hypertonia gyakorisága is.

A túlzott energiafogyasztás, az ennek következtében kialakuló súlygyarapodás, illetve az elhízás fokozottan növeli a magas vérnyomásbetegség kialakulását. Nem az energiabevitel abszolút mértéke, hanem a fizikai igénybevétellel el nem égetett felesleges energia okoz súlyfelesleget. A hasi típusú elhízás szorosabb összefüggést mutat a hypertoniával. Az elhízás és a magas vérnyomás előfordulási gyakorisága közötti összefüggést igazolják azon klinikai tapasztalatok is, mely szerint a fogyás egymagában is vérnyomáscsökkenéssel jár. Régóta ismert tény, hogy a jellegzetesen hasra terjedően elhízott 2-es típusú cukorbetegek szív- és érrendszeri megbetegedéseinek gyakorisága lényegesen magasabb. E betegek között a hypertonia is gyakrabban fordul elő.

A normális és kóros rendelői vérnyomás

A vérnyomást két értékkel jellemezzük: ezek a szisztolés és a diasztolés (per) vérnyomás. A szisztolés vérnyomás értéke azt a nyomást jelenti, amely a szív összehúzódásának pillanatában áll fenn, a diasztolés pedig akkor áll fenn, amikor a kiürült szív elernyed, és telni kezd. A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérik. Magas a vérnyomás, ha akár a szisztolés felső határát (140), akár pedig a diasztolés felső határát (90) meghaladja. A diasztolés érték fontosabb, célunk az, hogy szintjét 90 Hgmm alatt tartsuk.

Kategória Szisztolés vérnyomás (Hgmm)   Diasztolés vérnyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás <120 és <80
Normális vérnyomás 120-130 és 80-85
Emelkedett- normális vérnyomás 130-139 és/vagy 85-89
Kóros vérnyomás- enyhe hypertonia 140-159 és/vagy 90-99
Középsúlyos hypertonia 160-179 és/vagy 100-109
Súlyos hypertonia >180 és/vagy >110
Izolált diastolés hypertonia <140   >89
Izolált systolés hypertonia >140   <90

 

 

 

 

 

 

 

 

Általános irányelvek

A klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a gyógyszeres antihypertensiv terápia csökkentette a súlyos kardiovaszkuláris eseményeket (myocardialis infarktus, akut balszívfél-elégtelenség, hirtelen szívhalál, stroke).

A hypertoniás beteg terápiájának elsődleges célja, a kardiovaszkuláris megbetegedés és halálozás kockázatának maximális csökkentése. Ez megköveteli az olyan összes felismert rizikófaktor elleni küzdelmet - mint a dohányzás, diabetes mellitus vagy az emelkedett koleszterinszint -, valamint a célszerv károsodások és a társbetegségek gyógyítását is az eredményes vérnyomáscsökkentés mellett.

 

A hypertonia betegség nem gyógyszeres kezelése

A magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelésének megfelelő életmód-változtatás javasolt: akiknek emelkedett-normális (130-139/80-89 Hgmm) vagy magas (> 140/90 Hgmm) vérnyomása van.

Az életmód-változtatás a gyógyszeres kezelésre szoruló betegek további terápiájában is alapvető fontosságú.

 

Az életmód-változtatás elemei

 1. Túlsúly-elhízás: a testsúlycsökkentés optimális célértéke a nagy kockázatú betegeknek a BMI <25 kg/m2, illetve haskörfogat 94 cm (férfi), 80 cm (nő). Energia-, zsír- és magas glykaemiás indexű szénhidrátokban szegény étrend, az energiaszükségletnél 500 kcal-val kevesebb energiamennyiséggel.
 2. Egészséges étrend. A napi étrendet úgy kell összeállítani, hogy ezzel megszüntessük a magasvérnyomás kialakulásában szerepet játszó, táplálkozással befolyásolható rizikófaktorokat. Előtérben a zöldség-, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonatermékek, zsírszegény tejtermékek, hal, sovány húsok fogyasztása. Telített zsírok túlzott fogyasztásának csökkentése, részben egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakkal, omega-3 -16 zsírsavakkal, részben komplett szénhidrátokkal történő cseréje. Konyhasófogyasztás csökkentése, célértékben <6 g NaCl / nap. 

 

Mit ehet Mérsékelten fogyaszthat
 • Húsok, húskészítmények: sovány húsokat pl.: csirke, vad, hal pulyka.
 • Tojás: zsírszegényen elkészítve szabadon fogyasztható, kivétel magas koleszterin szint esetén (sok koleszterint tartalmaz).
 • Zsírok, olajok: Lehetőleg minimumra csökkentsük a zsír és az olaj felhasználást, grillezzünk, pároljunk, használjunk alufóliát.
 • Tej és tejtermékek: fogyasztható: 1-1,5%-os sovány tej, sovány joghurt, sovány túró.
 • Kenyér, tésztafélék: napi 1-2 vékony szelet barna kenyeret, rozskenyeret.
 • Zöldségek, főzelékek, burgonya: A burgonya elvileg korlátlanul fogyasztható, de elkészítésénél figyelembe kell venni a zsírszegény elkészítési módot.
 • Gyümölcsök: alma, egres, málna, görögdinnye, meggy, narancs, ribizli korlátlanul fogyasztható.
 • Italféleségek: Gyümölcstea, ásványvizek, csapvíz, limonádé, light italok, energiamentes kristálykeserű, Garden italok. Naponta két kávé és világosra főzött tea fogyasztása megengedett. 
 • Húsok, húskészítmények: diétás párizsi, szafaládé, diétás virsli (sótartalom miatt).
 • Tej és tejtermékek: 20% zsírtartalom alatti sajtok fogyasztása lehet, de csak korlátozott mennyiségben (só tartalom miatt).
 • Kenyér, tésztafélék: A durumlisztből készített tészták fogyaszthatók (rosttartalom 10-15%). Naponta max:10dkg.
 • Rizs: Szénhidráttartalma magas, 3-4 szerese a burgonyáénak.
 • Zöldségek, főzelékek: A hüvelyesekkel, babbal, borsóval, lencsével, sütőtökkel legyünk óvatosabbak (magas szénhidrát és energiatartalom).
 • Gyümölcsök: ananász, cseresznye, szárított gyümölcs, banán, mandula, dió, mazsola, füge, gesztenye, szőlő, őszibarack, és szilva fogyasztása csak mérsékelten. 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A kalcium-, kálium- és magnéziumfogyasztás növelése.
Kálium: A kálium egyik tulajdonsága, hogy fokozza a nátriumürítést. Legfőbb forrásai a burgonya, bab, lencse, borsó, spenót, banán, narancs, szilva, mogyoró, mandula, aszalt gyümölcsök, füge, paradicsompüré.
Magnézium: a magnézium úgynevezett "antistressz-elektrolit", amely védelmet nyújt a vérnyomás-emelkedéssel szemben (a stressz emeli a vérnyomást, a magnézium viszont védi az idegrendszert a káros hatásoktól, ezért kapta az "antistressz-elektrolit" elnevezést). Napi ajánlott fogyasztás 350-500 mg/nap. Megtalálható az olajos magvakban, száraz hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban.
Kálcium: hiányos kálciumfelvétel esetén nő a hipertónia kialakulásának kockázata. Napi ajánlott fogyasztás 1200 mg/nap. A csontfelépítésben játszott szerepe mellett nélkülözhetetlen elem a normális szívritmus biztosításához is. A fő kálciumforrások a tej, a tejtermékek, a húsok, a száraz hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak és a tojás. Említésre méltó még a paradicsom, a savanyú káposzta, a paraj, a sóska és a zöldpetrezselyem kálciumtartalma is. A tej és a tejtermékekben lévő D-vitamin és a tejcukor segítik a kálcium hasznosulását.
4. Alkoholt fogyasztóknál férfiak esetében napi 20-30, nőknél 10-20 grammban limitálni a mennyiséget.

5. Izotoniás, az aerob kapacitás 70%-át nem meg haladó fizikai aktivitás (gyaloglás, futás, úszás) javasolt legalább heti 3-szor 30-60 perces időtartamban.

6. Dohányzás elhagyása, amely a vérnyomást csak kismértékben, de a cardiovascularis rizikót jelentősen csökkentheti. 

 

A nem gyógyszeres kezeléstől várható eredmények

 

A kezelés elemei Ajánlás

Systolés vérnyomás csökkentése

Testsúlycsökkentés Optimális BMI <25 kg/m2 elérése vagy 94 cm (férfi), illetve 80 cm (nő) haskörfogat elérése, fenntartása -5 -20 Hgmm/
10 kg fogyás 
Só-bevitel redukciója Sófelvétel csökkentése <6 g/ nap -2 -8 Hgmm
DASH diéta alapelvei szerint Zöldség- gyümölcs zsírszegény tejtermékek fogyasztása, telített zsírok fogyasztásának csökkentése, K, Ca -8 -14 Hgmm
Fizikai aktivitás Rendszeres fizikai aktivitás (30-60 perc/nap) hetente legalább háromszor -4 -9 Hgmm
Alkoholfogyasztás Nem több mint 2 ital/nap/férfi (25 g alkohol), vagy 1 ital/nap/nő (12,5 g alkohol) -2-10 Hgmm

 

DASH DIÉTA

A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta egészséges egyéneknél a szisztolés értéket átlagosan 6 Hgmm-rel, a diasztolés értéket 3 Hgmm-rel csökkenti. Magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében a csökkenés várható mértéke szisztolés érték esetében 11 Hgmm, diasztolés érték esetében 6 Hgmm.

 

A DASH étrend gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hal- és baromfihúsban, magvakban és hüvelyesekben. Korlátozza az édességek, cukros ételek és italok, vörös húsok és hozzáadott zsírok fogyasztását, valamint a túlzott sóbevitelt. Szegény telített zsírokban, transzsírokban és koleszterinben, viszont gazdag tápanyagokban, amelyek a vérnyomásra csökkentő jelleggel hatnak, így például káliumban, magnéziumban, kalciumban, fehérjékben és rostokban.
A DASH diétához nincs szükség speciális élelmiszerekre és nem kell nehezen elkészíthető receptekkel bajlódnunk. Az étrend egyszerűen csak azt írja elő, hogy egy adott élelmiszercsoportból egy nap folyamán mennyit fogyasszunk el. A mennyiséget meghatározza a napi kalóriaszükségletünk, ami az életkor és a fizikai aktivitás függvénye. Ha a cél az aktuális testsúly megőrzése, akkor pont annyit kell ennünk, amennyi kalóriát a szervezetünk eléget. Ha fogyni szeretnénk, akkor kisebb kalóriabevitelt engedhetünk csak meg magunknak vagy többet kell mozognunk.

 

Csínján a sóval!
Mivel a túlzott sóbevitel vérnyomásemelő hatással jár, a DASH diéta a naponta fogyasztható sómennyiséget 2300mg nátriumra, azaz körülbelül egy teáskanál sóra korlátozza, és ezt folyamatosan kell csökkenteni egészen 1500mg-ig. Az ételek fűszerezésénél bánjunk csínján a sóval, és kerüljük a magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztását. A különböző konzervekben és készételekben, füstölt húsokban, chipsekben és sajtfélékben jelentős mennyiségű só található, figyeljük a címkéket és válasszuk a kisebb sótartalmú élelmiszereket, amelyek a napi nátriumbevitelünk kevesebb, mint 5 százalékát tartalmazzák.

 

Kezdjük fokozatosan
Érdemes lassan, több nap, vagy akár hét alatt áttérni az új étrendre, hagyjunk időt a szervezetünknek, hogy fokozatos szokhasson hozzá. Például kezdjünk el fogyasztani egyik nap az ebédünkhöz, másik nap a vacsoránkhoz zöldségeket, és desszertként együnk gyümölcsöket. Ugyanígy fokozatosan emeljük a zsírmentes, vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket étrendünkben. A diétára történő folyamatos átállással párhuzamosan orvosi látogatásunk alkalmával számoljunk be arról, hogy mibe vágtuk a fejszénket. Ellenőrizzük és naplózzuk vérnyomásunkat, majd mutassuk be az értékeket kezelőorvosunknak, hogy folyamatos kontroll alatt lehessünk. Ha kitartóak vagyunk, az eredmény nem fog elmaradni!

 

DASH étrend
Közepesen aktív életmód mellett (rendszeres gyaloglás, könnyed mozgás) egy átlagos személynek, napi 2000 kcal/nap kalóriaigény mellett a következő étrendet kell követnie (eltérő kalóriaszükséglet esetén az adagokat arányosan csökkenteni vagy növelni kell).

 

A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése

Amennyiben a vérnyomás csökkentésére, normális szinten tartására az életmód változtatása egymagában már nem elegendő, gyógyszeres kezelésre is szükség van. A vérnyomáscsökkentő készítmények alkalmazásának alapelveiről az alkalmazott gyógyszertől független konszenzus született.

 

Ezek az alapelvek az alábbiak:

Három vagy több kockázati tényező, vagy cukorbetegség esetén már emelkedett normális vérnyomás esetén is gyógyszeres kezelés szükséges a nem gyógyszeres kezelés mellett.

 • A kezelés megkezdésekor a gyógyszerre jellemző legalacsonyabb hatékony dózis alkalmazása szükséges a mellékhatások csökkentése érdekében.
 • Napi egyszeri adagolású, 24 órás hatású készítmények alkalmazása javasolt. Az ilyen készítmények javítják a beteg együttműködési készségét, csökkentik a vérnyomás ingadozását, aminek következtében egyenletesebb, hatékonyabb vérnyomáscsökkenés érhető el. Rövid hatású szereket ma már csak esetenként, a hypertoniás sürgősségi állapotokban alkalmazzunk.

 

Törekednünk kell a vérnyomás mielőbbi (egy hónapon belüli), de legfeljebb három hónap alatti normalizálására. A diéta és a gyógyszeres kezelés együtt csökkentik a vérnyomást.

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 

No thoughts on “Amit a magas vérnyomásról tudni érdemes”

Leave your comment

In reply to Some User