________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Q10 koenzim – a fiatalság titka

A Q10 koenzim molekulát (ubikinont) 1957-ben fedezték fel. Azóta egyre több, szervezetünk számára kedvező hatás tulajdonítanak neki.

A Q10 egy vízben oldható, vitaminszerű anyag, majdnem az összes eukarióta (sejtmaggal rendelkező) élőlényben – így az emberben is – megtalálható. Legfontosabb szerepét a test energiatermelésében játssza. Legnagyobb koncentrációban a nagy energiaigényű szerveinkben – szív, máj, vese – van jelen.

 

 

 

Bővebben: Q10 koenzim – a fiatalság titka

Mik úszkálnak a szemünkben? Az üvegtesti homály jelenség

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy világos, homogén felületet nézve apró úszkáló dolgokat látott a szemében. Többségük kis fonálférgekre, vagy átlátszó kiflikre emlékeztet. Ha megpróbálunk rájuk fókuszálni, odébb úsznak. Mi lehet ez? Férgek laknak a szemünkben?

 

 

 

Bővebben: Mik úszkálnak a szemünkben? Az üvegtesti homály jelenség

A probiotikumok hatása szervezetünkre

Az emberi test baktériumok milliárdjainak ad otthont. Ezek között szép számmal találunk olyanokat is, melyek úgynevezett „barátságos baktériumok”, vagyis nem kórokozók, hanem épp fordítva: szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Nem árt tudni, hogy amennyiben a jótékony baktériumok (probiotikumok) vannak többségben, kiszorítják az ellenségeseket. Nem hagynak számukra életteret és táplálékot. 

 

 

Bővebben: A probiotikumok hatása szervezetünkre

A cink élettani hatásai

A cink létfontosságú nyomelem. Hiánya a gyermekeknél lassú növekedést és fejlődésbeli elmaradáshoz vezethet. Cinkhiányra vezethető vissza a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenése, és az ennek következtében fellépő gyakori vírusos fertőzések. További hiánytünet még a repedezett, száraz bőr, az ekcéma, illetve a haj és köröm egészségi állapotának romlása.

 

 

 

Bővebben: A cink élettani hatásai

A csontritkulás megelőzhető!

A csontritkulás (oszteoporózis) a magyar lakosság mintegy 10 százalékát érinti, mindenekelőtt az idősebb nőket. Körülbelül tízszer annyi nő szenved el csontritkulás következtében csonttörést, mint férfi. Ez a különbség a változókorbeli hormonális változások miatt jelentkezik.

 

 

 

 

Bővebben: A csontritkulás megelőzhető!

Az ételallergia tünetei és kezelése

Az ételallergiások száma világszerte növekvő tendenciát mutat. Nagy átlagban a gyerekek 7, míg a felnőtt lakosság 1százaléka mondhatja el magáról, hogy allergiás valamilyen élelmiszerre. Maga az ételallergia nem más, mint az immunrendszer kóros válasza egyes ételösszetevőkre. Mivel ezeket tévesen veszélyesnek minősít, védekezési reakciót indít be ellene.

Az allergiás reakciót gyakran összekeverik az étel-intoleranciával. Ez utóbbi nem allergiás tünetekkel jelentkezik, hanem puffadás, hasmenés és egyéb hasi panaszokkal jár. Az ételallergia pontos diagnózisához szükséges a vér Immunglobin E szintjének vizsgálata is.

 

Bővebben: Az ételallergia tünetei és kezelése

A horkolás veszélyei

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy fárasztó nap után azonnal mély álomba zuhantunk, és csak párunk oldalba bökésére eszméltünk: nem tud aludni a horkolásunktól. Bár a horkolás az alvó személyt közvetlenül nem zavarja, ha kóros méretet ölt, érdemes vele szakemberhez fordulni.

Mi történik horkolás közben?

 

 

Bővebben: A horkolás veszélyei

HPV elleni védőoltás – kinek ajánlott?

Sajnos még napjainkban is több száz nő hal meg Magyarországon méhnyakrák következtében. Pedig a betegség kórokozója, a humán papillomavírus (HPV) ellen már létezik védőoltás.

A méhnyakrák egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegségeknek. Elsősorban a fiatal és középkorú (30-45 éves) nőket fenyegeti, de megfigyelhető egy másik csúcsa is a 60 év körüli nőknél.

 

Bővebben: HPV elleni védőoltás – kinek ajánlott?

Gyógyfürdőzés TB támogatással

Kevesen tudják, hogy gyógyfürdős kezeléseket évente két alkalommal társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehetünk. Hazánk különösen gazdag gyógyvizekben, ezért a gyógyulni vágyók számára változatos lehetőségek kínálkoznak.

A gyógyvizes terápia elsősorban a krónikus reumatológiai, ortopédiai, érrendszeri és neurológia betegségben szenvedők állapotán képes javítani.

 

 

Bővebben: Gyógyfürdőzés TB  támogatással

Diéta – hogyan kezdjük el?

Karácsonykor és húsvétkor csak a legelszántabbak tartják be a szigorú diétás előírásokat. Ezek az ünnepek épp ellenkezőleg, a mértéktelen evés-ivásról szólnak leginkább.

De ha ezt követően mérlegre állunk, máris elátkozzuk könnyelműségünket, és a pokolba kívánjuk a korábban oly jóízűen fogyasztott ünnepi lakomát. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan tud megszabadulni túlsúlyától egy aktívan nem sportoló, étrendjének összetételére kevés figyelmet fordító személy?

Bővebben: Diéta – hogyan kezdjük el?

Hogyan kerüljük el a dehidratációt?

Testünk élelem nélkül akár hetekig is elvan, de a folyadék hiányát csak néhány napig bírjuk. Ha a vízveszteség eléri a testsúly 15 százalékát, a szomjazó meghal.

A dehidratáció – más néven kiszáradás – leginkább a nyári melegben veszélyezteti szervezetünket. A kiszáradás fogalma azt jelenti: testünk nedvességtartalma drámai mértékben csökkent. A víz létfontosságú szerveink működéséhez, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyi az optimális napi bevitel.

Bár a legtöbb forrás napi X pohár víz megivását javasolja, ez egy nagyon pontatlan és általánosító állítás. Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora az a pohár, és ami még fontosabb, a folyadékigény egyénenként eltérő lehet. A napi vízigényt jó közelítéssel ki tudjuk számolni a testsúlyból. Könnyen belátható, hogy egy 50 kilós és egy 100 kilós embernek nem ugyanakkora a folyadékszükséglete. A napi 3 liter víz bevitele egy átlagos testtömegű (60-80 kg-os), nem sportoló személy számára megfelelő. Célszerű minden 20 testtömegkilogrammonként egy liter vizet számolni, tehát egy 100 kilós embernél ez napi 5 litert jelent.

 

Bővebben: Hogyan kerüljük el a dehidratációt?

Mire jó a gyógyvíz, és mikor ne alkalmazzuk?

Hazánk nem csak európai, de világviszonylatban is gyógyvíznagyhatalomnak számít. Ezt bizonyítja az évente csak a balneoterápia miatt hazánkba látogató külföldi turisták jelentős száma.

A gyógyvizek olyan kémiai és fizikai összetétellel bírnak, melyek hatékony segítséget jelentenek számos mozgásszervi, nőgyógyászati betegség esetén, vagy akár sportsérülések utókezeléseként is.

 

Bővebben: Mire jó a gyógyvíz, és mikor ne alkalmazzuk?

Miért van szükségünk D-vitaminra?

A D-vitamin szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírban oldható vitamin. Fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, és számos daganatos, szív- és érrendszeri, illetve autoimmun betegség megelőzésében.

Napfény hatására szervezetünk képes előállítani, de ez nem mindig fedezi a szükséges napi bevitelt. Kiváltképp igaz ez késő ősszel és télen, amikor előfordulhat, hogy hetekig nem bukkan elő a Nap.

A D-vitamin név nem egyetlen vitamint jelöl, hanem több, már nem szteránvázas szteroidszármazékot. Ahhoz, hogy szervezetünk előállíthassa, bőrünket rendszeres időközönként érő napsugarakra  - egész pontosan UV (ibolyántúli) sugarakra – van szükségünk, melyek segítségével a bőrünkben lévő szteroidok D-vitaminná alakulhatnak.

 

Bővebben: Miért van szükségünk D-vitaminra?

Mit ehet, és mit nem ehet egy lisztérzékeny személy?

A lisztérzékenység (cöliákia) igen kellemetlen tünetei hazánk lakosságának mintegy 1-2 százalékát kínozzák, ha gluténtartalmú táplálékot vesz magához. Maga a betegség a vékonybél krónikus, felszívódási zavarát jelenti, melyet bizonyos növényi eredetű fehérjék (glutén) okoznak. Eredete – az immunológiai és környezeti hatások mellett - genetikai tényezőkre is visszavezethető, hiszen az egyenes ági leszármazottak közel 10 százalékánál szintén kimutatható a gluténérzékenység.

 

Bővebben: Mit ehet, és mit nem ehet egy lisztérzékeny személy?

Gyomorégés, savas szájíz, krónikus köhögés? A reflux tünetei

Sokan nincsenek tisztában a reflux betegség jeleivel, és csak legyintenek, ha állandó gyomorégéssel, égő érzéssel a torkukban, vagy krónikus köhögéssel kell együtt élniük. Gyakran tulajdonítják ezeket a helytelen táplálkozásnak, vagy a stresszes életmódnak. A reflux betegség Magyarországon minden harmadik embert érint, de csak töredékük fordul orvoshoz.

 

Bővebben: Gyomorégés, savas szájíz, krónikus köhögés? A reflux tünetei

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) már régóta népbetegségnek számít. Két fajtáját különböztethetjük meg: az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Az 1-es típusra (gyermekkori cukorbetegség) a hasnyálmirigyben inzulint elválasztó Langerhans-szigetek béta-sejtjeinek pusztulása jellemző. Ennek következtében nem termelődik inzulin, melyet ezért külső forrásból kell pótolni.

 

 

Bővebben: Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?

Az egészséges szem érdekében

Egyre több munkakör korlátozódik napi több órás számítógépes tevékenységre, és mindemellett a szabadidőnknek is egyre nagyobb hányadát hasítja ki a monitor bámulása. Az emberi szem viszont nem arra lett kitalálva, hogy órákig ugyanarra a pontra összpontosítson.

 

 

 

Bővebben: Az egészséges szem érdekében

Az övsömör tünetei és gyógykezelése

Az övsömör (herpes zoster) kórokozója a varicella zoster vírus, mely a bárányhimlő kialakulásáért is felelős. Övsömört csak az kaphat, akinek volt bárányhimlője – tehát benne van a vírus.

A betegség tünetei jellegzetesek és igen fájdalmasak. Övsömör legtöbbször valamilyen szervezetet ért trauma következtében alakul ki, például gyulladásos betegségek, fertőzések, balesetek, vagy akár HIV-fertőzöttség esetén.

 

Bővebben: Az övsömör tünetei és gyógykezelése

A melanóma tünetei és kezelése

A bőrrák előfordulása az utóbbi években szinte ugrásszerűen nőtt. A daganat a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki. Kezdetben lehet kis festékes növendék, vagy már meglévő festékes anyajegy. A melanóma a legagresszívebb bőrrák típus, a test távoli részeiben is viszonylag gyorsan képez áttéteket.

 

 

 

Bővebben: A melanóma  tünetei és kezelése