________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Gyermekjogok világnapja

November 20-án ünnepeljük a Gyemekjogok Világnapját. Az ENSZ 1898-ben ezen a napon írta alá a Gyermekjogi Egyezményt, amelyhez Magyarország is csatlakozott 1991-ben. A www.unicef.hu oldalán részletesen is megismerhetjük, hogy milyen jogok illetnek meg minden 18 év alatti személyt. A gyermek önállóan nem tudja kiharcolni azt, hogy jogai biztosítva legyenek, ezért a szülő a felelős azért, hogy a gyermek jogait érvényesítse.

De miért is fontosak a gyeremekjogok, amikor a lelki egészségről beszélünk?

Erre talán az a legrövidebb válasz, hogy az ember korai évei kitörölhetetlen nyomot hagynak a felnőttkori személyiségén, és ezáltal az egész életre hatással vannk.

Amennyiben azt érzi, hogy kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, vagy megoldatlan problémája van, keressen minket az elérhetőségeink egyikén. Pszichológiai tanácsadásunk ingyenesen elérhető!

 

Minél több ártalmas gyeremekkori élményt szenved el valaki, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála valamilyen lelki probléma (vagy akár testi betegség is), ami miatt mindennapjaiban sokat szenvedhet, kezelésekre lehet szüksége, vagy hosszabb időn keresztül kimaradhat a munkából, vagy korábban is elhunyhat, mint aki nem szenvedett el gyeremkkori ártalmas élményt.

Mivel a szülő a gyeremek elsődleges és legszorosabb kapcsolata a külvilággal, ezért belátható, hogy ez a kapcsolat van a legnyagyobb hatással az életére. Éppen ezért súlyosabb a következménye annak, hogyha valakinek a családján belül uralkodnak rossz körülmények, mintha egy távoli ismerős, szomszéd, vagy tanár által tapasztala meg kellemetlen élményeket. Ennek nem csak annyi az oka, hogy a gyermek a közeli hozzátartozóval több időt tölt, így többször találkozik az ártalmas élménnyel, hanem az is, hogy azt tapasztalja meg, hogy még a család is fájdalmat okoz, tehát a világban nincs senki, akiben megbízhat. Ha valakinek éveket kell együttélnie olyan személlyel, aki bántja, elhanyagolja, kihasználja, az előbbi gondolat annyiszor végigfuthat a fejében, hogy felnőttkorára észrevételnül eluralhatja a világképét: amikor valaki kedves és figyelmes vele, egyből azt feltételezheti, hogy később majd kihasználják, vagy átverik, esetleg bántani fogják. Ezek a sebek, még szakszerű segítséggel is, lassan gyógyulnak, és a bizalmatlanságtól szenvedő emberek, akaratukon kívül, más embereket is meg tudnak sebezni. Éppen ezért a legideálisabb a megelőzés lenne. Ha egy gyermeknek sem kéne szenvednie, és nélkülöznie. Ha a felnőttek minden esetben, amikor arra gyanakszanak, hogy egy adott gyermekkel valami nincs rendben, akkor bizalommal odafordulnának, és nem néznének félre. Ha az oktatás során hallanánk arról, hogy létezik ilyesmi, és ezzel dolgozni kell, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott jövőnk legyen.

Küldetésünknek érezzük, hogy klienseinknek segítsünk felismerni azt, ha ezen a területeken problémájuk van, és azon dolgozzunk együtt, hogy a következő generációknak ne adják tovább az őket sérelmeket (sokszor akaratukon kívül is).

Amennyiben azt érzi, hogy kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, vagy megoldatlan problémája van, keressen minket az elérhetőségeink egyikén. Pszichológiai tanácsadásunk ingyenesen elérhető!

 

 

No thoughts on “Gyermekjogok világnapja”