________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

"Hogy könnyebben meginduljon" csoport

"Hogy könnyebben meginduljon" csoport indul 2020 szeptember második felétől Hajdúhadházon, egészségpszichológus vezetésével

 

Hogy könnyebben meginduljon! –gondolatok az anyákat támogató csoportról

 

Amikor a várva várt kisbabánkat először a karjainkba vesszük, természetesen első gondolataink egyike, hogy szeretnénk neki mindent megadni, amit csak lehet.

Az alábbi cikkből kiderül, hogy mik azok az alapvető szükségletek, amelyek teljesülése elengedhetetlen a gyermek egészséges fejlődése érdekében.

Melyek a kisgyermek szükségletei? 

Minden babának nagyon nagy szüksége van testi kontaktusra, mely a táplálkozási szükséglettel egyenlő erősségű szükségelet. Semmilyen babakocsi, kiságy, zenélő szerkezet, szobahinta nem tudja pótolni az édesapa vagy az édesanya ölelését és ringatását, és nem is szabadna ennek kiváltására használni. A testi kontaktus, az ölelés egy olyan összetett helyzet, amiben a baba érzékeli a szülő lélegzését, szívdobogását, illatát, mozdulatait, amelyből biztonságban meg tudja figyelni az őt körülvevő világot, és ezáltal tud fejlődni.

Szüksége van válaszkész gondozásra, arra, hogy a szülő az igényeire a lehető leggyorsabban és legmegfelelőbben reagáljon. A kisbaba még nem képes a késleltetésre, hiába is várnánk el tőle, így fontos, hogy a szükségletei hamar kielégüljenek. Ennek a biztonságos érzésnek a hátterén alakul ki a kötődést, itt tanulja meg a késleltetést, és lesz képes majd később is megosztani problémáit és örömeit a kötődési személyekkel. Nem szabad bedőlni a riogatásnak, hogy a mindig felvett kisbaba idővel a család zsarnokává válik, aki ugráltatni fogja a szüleit. Az újszülött nem azzal a szándékkal érkezik közénk, hogy uralkodjon rajtunk, ugráltasson minket, vagy kellemetlenséget okozzon, csupán az igényeit közli. De mivel ezek nagyon mélyről fakadó szükségletek, kielégülés hiányában kerülőutat keresnek maguknak, így felnőttkorban kedvezőtlen személyiségvonásokká válhatnak (pl. türelmetlenség, sértődékenység, stb.).Az érzelmi biztonságban felnövő gyermek képes mások érzelmeit és szükségleteit is felismerni és tiszteletben tartani, amikor elég éretté válik erre, ellentétben a bizonytalan emberrel, aki mindig arra fog törekedni, hogy elsősorban a saját igényei elégüljenek ki a lehető legnagyobb mértékben. Szüksége van arra, hogy szeretve érezze magát, hogy azt élhesse meg, hogy az ő jöttének örültek a szülei. Ezt az érzést mind a fentiekből tudja leszűrni.

Hogyan valósuljon meg a szoptatás, hogy a kisbabának és az anyának is megfelelő legyen? 

Szüksége van az igény szerinti szoptatásra, arra, hogy a szoptatás ne csak az etetés módját jelentse, hanem egyben vigasza, álomba ringatója, nyugtatója, fájdalomcsillapítója is legyen a babának.Az anyatej nemcsak táplálja a kisbabát, hanem felelős a pszichés és fiziológiai jóllétéért is. Fájdalomcsillapító hatása is van, kellemetlen beavatkozások idején. Segíti az elalvásban, az alvás-ébrenlét ciklus kialakulásában. Tehát a szoptatás sokkal több a táplálásnál, tulajdonképpen egy babagondozási módszer. Ha csak azt nézzük, hogy a szoptatás az maga a kapcsolat az anya és gyermeke között, akkor rájövünk, hogy ezt nem lehet időkorlátok közé szorítani.

Sok édesanya feladja a szoptatást, mert nincs sikerélménye, pedig a legjobb, amit a babának adhat egy édesanya, hogy legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálja. Ehhez pedig hinni kell önmagukban, bízni a kisbabájukban, hogy ügyes. Kényelmes az édesanyának is, mert mindig kéznél van, nem kell melegíteni, hűteni, méricskélni, a legegészségesebb táplálék a babának, ráadásul csökkenti a fülgyulladás, gyomorproblémák, az asztma és a cukorbetegség kockázatát is. Az édesanya számára pedig elősegíti a méh összehúzódását.

Előfordul, hogy valaki sokáig szeretné szoptatni kisbabáját, de adódik valamilyen problémája. Ekkor érdemes felkeresnie egy szoptatási tanácsadót, akinek tanácsaival beteljesülhet a vágya. Nagyon hasznos lenne bizonyos esetekben, még a baba megszületése előtt felkeresni egy szakembert, akinek a javaslatai segítenek majd, mikor eljön a szoptatás ideje, és a későbbiekben is fel lehet hívni, ha szükségét érzi az édesanya. Ideális esetben, az édesapa is jelen van, mikor a szakemberrel konzultál az édesanya a szoptatásról, mert így biztos, hogy semmi nem kerüli el a figyelmüket.

Amennyiben szoptatás alatt fájdalmat érez az anya, vagy a gyermekorvos azt mondja, nem gyarapszik kellő mértékben a csecsemő, esetleg megsérül a mellbimbó, kérjen segítséget szakembertől, ne adja fel a szoptatást. Fontos, hogy az édesanya kényelmesen üljön, háta legyen megtámasztva, karját pihentesse a fotel vagy szék karfáján, úgy ölelje magához csecsemőjét, lába ne lógjon a levegőben, hanem helyezze a talajra vagy egy párnára, sámlira. Természetesen fekve is lehet szoptatni, ha úgy kényelmesebb az anyának. Feküdjön az oldalára, tegyen párnát a térdei közé, karját a feje alá, a baba pedig legyen vele szemben. Meg kell előzni a csatornaelzáródást, ezért óvni kell a melleket a túlterheléstől. Kerülni kell mindent, ami nyomást gyakorolhat rá, arra is figyelni kell, hogy ne mindig ugyanazon az oldalon aludjon az anya.

A technikát illetően, a kisbaba teste érjen az anya testéhez, így nem kell a fejét emelgetni, hogy megtalálja a mellbimbót. Érintse a mellbimbóját hozzá, ekkor a száját nagyra nyitja, és be tudja kapni a mellbimbót. Nem kell számolni a perceket, engedni kell, hogy addig szopjon a csecsemő, ameddig szeretne. Magától el fogja engedni az édesanya mellét, ha eleget evett. Érdemes megkínálni a másik mellből is, mert van olyan kisbaba, aki egy mellből jóllakik, de van, akinek mindkettőre szüksége van. Amennyiben sérült a mellbimbó, érdemes bekenni egy kis anyatejjel, és hagyni rászáradni. Másik megoldás, természetes alapanyagú kenőcsöt venni, és azzal kenegetni a mellbimbót és a bimbóudvart. Előfordulhat, hogy a kisbaba szopási technikájával nincs gond, mégis fájdalmas a szoptatás. Konzultálni kell a gyermekorvossal, mert lehet, hogy lenőtt a baba nyelve.

Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy a kisbaba szükségleteihez igazodik a szoptatások ideje és időtartama. Tehát a kisbaba minden jelzésre mellre kerülhet, függetlenül attól, hogy mikor szopott utoljára, és addig maradhat a mellen, ameddig ő szeretné. A kizárólagos szoptatás azt jelenti, hogy a csecsemő nem kap cumit, cumisüveget, babavizet, babateát.

A szopás rengeteg szükséglet kielégítésére szolgál, nemcsak az éhség csillapítására, ráadásul az anyatej nagyon könnyen emészhető, gyorsan kiürül a gyomorból. Amikor a kismama azon igyekszik, hogy csak akkor szoptassa meg a gyermekét, amikor az tényleg éhes, a csecsemő sokszor hasfájósnak minősül. Ha a kisbaba saját igénye szerint kerülhet a mellre, akkor a korábbi hasfájásnak gondolt sírások megszűnnek. Újszülött korban a korai éhségjelekhez tartozik a cuppogás, tátogás, nyelv nyújtogatása, ajkak nyalogatása, a fej forgatása, a kéz szájhoz vitele, az ujjak és az öklöcskék szopogatása. Ilyenkor érdemes mellre tenni őt. Amennyiben ezekre a jelzésekre nem érkezik válasz, a csecsemő egyre nyugtalanabb lesz, végül sírni kezd. A sírással nagyon sok energiát veszít, így lehet, hogy nem tud hatékonyan szopni.

Körülbelül három hónapos korban, a kisbaba felfedezi a testét, szopogatja az ujját. Amennyiben ez intenzívvé válik, nyugtalan, keresgél, akkor érdemes mellre tenni. A csecsemő egészséges testi és lelki fejlődésének alapja a gyakori testkontaktus és a gyakori szoptatás. Minél gyakrabban mellre kerül a csecsemő, annál bőségesebb lesz a tejtermelés. Ellenkező esetben, az anya melle kellemetlenül túltelítődhet, feszülhet két szoptatás között, ráadásul a ritkább szoptatás hosszú távon, a tejmennyiség csökkenését okozza. Természetes viselkedés, ha a kisbaba nem bír ki több órát két szoptatás között. Amennyiben szépen fejlődik, a pelenka tartalma is mutatja, hogy jól emészt, akkor a gyakori szopás igénye nem arra utal, hogy kevés az anyatej mennyisége, hanem nagyobb a mellre tétel igénye. Nagy melegben, az igény szerint szoptatott kisbabák gyakrabban kéredzkednek mellre, rövidebb időre, hogy fedezni tudják folyadékigényüket. A kicsiket is nagyon megviselik a frontok, a változékony időjárás, ezért nyugtalanságának enyhítésére szintén többször kérhet szopni. A stresszes időszakot is megérzik a családban, akár egy költözés feszültségét. Sokszor elég ehhez egy nagyobb vendégjárás, sok idegen veszi őt kézbe. Ilyenkor biztonságérzetét gyakori szopásokkal tudja helyreállítani és ez egyúttal a baba immunrendszerének védelmét is szolgálja.

Gyakran riogatják az édesanyákat, ha igény szerint szoptat, akkor kiszámíthatatlan lesz az élete. Amikor kisbaba születik egy családba, teljesen felfordul az addigi élet, és időbe telik, mire minden a helyére kerül. Egyik felnőtt sem gondolja, hogy káoszba fulladt az élete, mert nem mindig ugyanabban az időpontban eszik. Ehhez kapcsolódik az a hiedelem, hogy az anya semmit nem fog tudni csinálni a háztartásban, nem tudnak elmenni majd sehová, mert a kisbaba bárhol és bármikor megéhezhet. Ha a kisbaba szükséglete nincs kielégítve, más formát keres magának, elkezdi szopni az ujját, de attól ő még stresszt él át. Az igény szerinti szoptatás azért is jó, mert bárhova mennek is, mindig megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű anyatej áll rendelkezésre, és bárhol lehet diszkréten szoptatni. Az időre szoptatásnál az okozhat nehézséget, ha egy váratlan esemény miatt nem sikerül időre visszaérni. Az igény szerinti szoptatásnál, a kisbaba ritmusát megismerve, jobban el lehet végezni az otthoni teendőket. Lehetővé teszi az édesanyának, hogy ráhangolódjon a gyermekére,, és ez a legfontosabb dolog.

Az időhöz kötött szoptatás, a kisbabát egy skatulyába zárja, ami egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő számára, hiszen ő egy egyedi, saját személyiséggel rendelkező ember. Egy idő után, az édesanyák felismerik gyermekük ritmusát, mikor nyugodtabb, mikor igényli a testi kontaktust, ami természetesen változhat, a kisbaba állapota függvényében, hiszen neki is lehetnek jobb, vagy rosszabb napjai. A kisbaba nem véletlenül akar gyakran szopni, lehet, hogy nem éhes, csak meg szeretné nyugtatni magát. Ha egy kisbaba nem akar szopni, akkor biztosan nem lehet mellre tenni őt.

Természeti népeknél, ahol a kisbabák nagyon gyakran kerülnek mellre, a hasfájás ismeretlen. A még most formálódó emésztése szempontjából is kedvezőbb a gyakori, kisebb adagok.

Gyakori javaslat, a korlátozott szoptatás mellett, hogy a gyakori, hosszú ideig tartó szoptatás miatt a mellbimbó felázik, sebesedhet. Holott a sebesedés arra utal, hogy a kisbaba nem megfelelően került a mellre, vagy nem megfelelő technikával szopik. Azonban, ha a kisbaba aluszékony, besárgul szülés után, nem jelez legalább napi nyolc alkalommal, nem gyarapszik a súlya, a pelenkái alapján nem jut elég tejhez, akkor nem szabad alkalmazni az igény szerinti szoptatást. Az édesanyának ébresztgetnie kell a kisbabát, gyakran mellre kell helyeznie. Akkor sem alkalmazható az igény szerinti szoptatás, ha anyagcsere-betegségben vagy enzimhiányos állapotban szenved a csecsemő. Érdemes elkerülni a cumi használatát, mert elnyomja az éhségingert, így elveszi a lehetőséget a szoptatástól.

Minél többet ringassa a szülő gyengéden a karjaiban a csecsemőt, lágyan énekeljen neki, mert az nyugtatja meg a legjobban a babákat. Számtalanszor hallani, hogy „nekem nincs hangom”. Fontos üzenet a szülőknek, hogy énekeljenek a gyermekeknek, ugyanis nekik a szülei hangja a legszebb a világon! Az hordozza a szülők érzelmeit, és a legkisebb gyermek is azonnal megérzi, hogy a beszéd- és énekhang milyen valós érzelmeket közvetít felé. Számos előnye van annak, ha a baba, kisgyermek zenés közegben nő fel: fejlődik a hallása, a ritmusérzéke, a beszédkészsége, az egyensúlyérzéke, a mozgása, a fantáziája, a koncentrációja, a memóriája; megsokszorozódnak az agyi összeköttetései, amik az intelligencia és a kreativitás mértékét befolyásolják. Az ilyen gyerekek hamarabb tanulnak beszélni és járni, eleve tisztábban formálják a hangzókat, választékosabb a szóhasználatuk, ráadásul könnyebben tanulnak idegen nyelvet is. Azok a gyerekek, akiknek énekelnek, jobban kötődnek ahhoz a személyhez, akitől mindezt a jót kapják. A kisbaba számára az édesanyja az elsődleges kapocs a világhoz: mindent tőle kap, és mindenért az anyuka felel elsősorban, vagyis a pici testi-lelki-szellemi fejlődése az anya kezében van. Az a kisgyermek, aki sok örömet, vidámságot, szépséget kap otthon, az a kinti világban is könnyebben boldogul: olajozottabban megy számára a bölcsődei és az óvodai beilleszkedés, könnyebben teremt kapcsolatot a társaival és a pedagógusaival.

Nem szabad rázogatni a kisbabát, akármennyi cuki videót is lát a rázogatós altatásról! Annyira érzékeny és sérülékeny a szervezetük, hogy komoly agykárosodást szenvedhetnek, a legsúlyosabb esetben bele is halhatnak. Előfordul olyan eset is, amikor a durva játéktól, a levegőbe dobálástól szenved agykárosodást a kisgyermek. Ez tehát azt is jelenti, hogy nem szabad a levegőbe hajigálni a piciket, bármennyire is viccesnek tűnik. Ha bárki a családból erre készülne, rá kell szólni, hogy ne tegye. Nem indok, hogy őt is hajigálták, és mennyire élvezte, lám, mégis felnőtt - szerencséje volt. Az sem indok, ha mindenki ezt teszi.

Egy újszülött táplálására a legideálisabb az anyatej. Azonban sok esetben előfordul, hogy - különböző okok miatt, a szoptatás nem megvalósítható, és arra sincs lehetőség, hogy a baba édesanyjának lefejt tejét kapja. Ilyen esetekben kerülnek előtérbe a tápszerek. Nagyon fontos ilyenkor is a gyermekorvossal és a védőnővel történő személyes konzultáció.

Az anyatej a legjobb tápláléka a kisbabának, ezért érdemes a szoptatásra pozitívan gondolni, mivel az egy meghitt, csodálatos pillanat lesz életünkben. Hosszan tartó, sok ilyen csodálatos, meghitt együttlétet kívánunk a babának és a mamának! ❤️

Köszönet illet minden szülőt, akik megosztják egymással tapasztalataikat, problémáikat, gondolataikat, érzéseiket! ❤️

No thoughts on “"Hogy könnyebben meginduljon" csoport”