________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Babamasszázs

 

Babamasszázs csoport indul 2020 szeptemberétől Hajdúhadházon, diplomás védőnő vezetésével! 

 

                         A csoporton bárki részt vehet, aki szeretné elsajátítani a babamasszázs

                         alapjait, a gyermeke egészséges testi-lelki fejlődése érdekében.

                         A részvétel ingyenes, kötelezettségektől mentes!

                         Jelentkezni az oldalon  megadott bármely elérhetőségen lehetséges. 

                          Részletek, tudnivalók a babammasszázsról az alábbi cikkben.

A babamasszázs csoportról....

Felkészült, diplomás védőnő vezetésével, 6 alkalmon keresztül, alaposan megbeszélnek mindent, és a gyakorlatban is megismerik a résztvevők a babamasszázs technikáit, azzal a céllal, hogy a baba testileg és lelkileg is egészségesen fejlődjön.

Miért előnyös a babamasszázs?

Számos kísérlet, megfigyelés és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit. A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsiknek a fizikailag érzékelhető pozitív hatásoknál. Segít megőrizni a gyermek egészségét, testi-lelki jóllétét. Erősíti a szülők önbizalmát, az anyai és az apai érzéseket. Az apák lehetőséget kapnak arra, hogy babájukat masszírozva, elmélyíthessék a köztük kialakuló kötődést.

A babamasszázs jótékony testi hatásai

 A bőr érintésén keresztül megvalósul a keringési rendszer stimulálása, a vérkeringés, az emésztés javítása, az immunrendszer működésének segítése, az érzékszervek és az izomrendszer fejlesztése. Segít a stresszoldásban, ellazulásban, a feszültségek levezetésében. A masszírozott babák a betegségekkel szemben ellenállóbbak, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, éber állapotban aktívabb a figyelmük, érdeklődőbbek. Kevesebbet sírnak, könnyebben alszanak el és alvásuk minősége is javul. A súlygyarapodásuk és fejlődésük kiegyensúlyozottabb. A bőr- és szemkontaktuson, az érintésen, a baba jelzéseinek megértésén, a kölcsönös tiszteleten és a boldogság érzésén keresztül a baba és gondozója közti kötődés elmélyül. A masszázs oxitocin termelő hatása által az anya tovább és könnyebben képes anyatejjel táplálni gyermekét.

A babamasszás pszichológiai hatásai

A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs, gyengéd, finom, lassú simogatásokból áll. A szeretetteli masszázs olyan természetes, mint az anyatejes táplálás, vagy a természetben a levegő és a víz. A pszichológusok szerint a kötődés a fogantatástól induló, az egész személyiséget érintő és az egész életre kiható, meghatározó kapcsolat az anya és a gyermek között. A kiegyensúlyozott anya-gyermek, szülő-gyermek viszony, érzelmi, kötődési biztonságot ad, és feltétele a későbbi társaskapcsolatok megfelelő alakulásának.

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs, olyan bensőséges légkört teremt a családban, amelyben a családtagok a hétköznapi gondoktól feloldódva, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg az összetartozás érzését, a kötődés elmélyülését. Nagy segítséget jelenthet ez a fiatal vagy bizonytalan, esetleg szorongó szülőknek, magabiztosabbá téve őket a szülői szerepükben. Koraszülött, esetleg sérült vagy fokozott igényű kisbaba estén is segítséget nyújt abban, hogy hamarabb létrejöjjön az egyensúly a kisbabában, és az elfogadás a szülő és babája között. A csecsemőmasszázs gyakorlása során bensőséges és meghitt hangulatban tanulják meg a szülők a masszázsfogásokon túl, egymás elfogadását, tiszteletét, az együttérzést, a bizalmat és azokat az értékeket, melyeket a gyermek későbbi, felnőtt életébe is magával visz. A masszázs megtanulásában fontos, hogy lehetőség szerint az apák is vegyenek részt. Csodálatos élmény a szülőknek és a csecsemőknek egyaránt, és mérhetetlenül hasznos. A kisbaba megtanulja, hogy az apukája is gyengédséggel és szeretettel tudja megérinteni, nemcsak az anyukája, és hogy az apa is olyan személy, akire számíthat. A masszázs lehet a legmegfelelőbb módja annak, hogy az apa és a kisbaba is kapcsolatban maradjanak egymással, hiszen a szoros kapocs, a kötődés, nemcsak az anya és gyermeke között kell, hogy kialakuljon.

Hogyan zajlik a babamasszázs?- Tanácsok az otthoni gyakorláshoz

Gondoskodni kell arról, hogy a szoba hőmérséklete legyen kellemesen meleg 22-24°C. Szükséges az ékszerek levétele, mert hideg érzetet adnak, és apró hámsérülést is okozhatnak, akárcsak a körmök, ezért érdemes őket simára reszelni, alapos kézmosás.

Fontos, hogy a baba a masszázs alatt biztonságos pozícióban legyen, ne tudjon legurulni, leesni.

Ha a baba oltást kapott, két-három napig nem szabad masszírozni, és beteg , lázas állapotban sem.

Mindig csak a masszírozandó testrészt hagyjuk szabadon, a baba többi testrészét pedig törölközővel letakarjuk.

Készítsünk elő tiszta pelenkát és ruhát, melyet a masszírozás után a babára adhatunk.

A masszázshoz szükséges a babaolaj használata, amt nem közvetlenül a baba bőrére csorgatunk, hanem megmelegítjük a tenyerünkben. El kell oszlatni a tenyerünkön és rövid ideig összedörzsölni a kezünket, hogy átvegye a test hőmérsékletét.

Lassan és gyengéden masszírozunk, azonos ritmusban, minden mozdulatot átlagosan háromszor ismételve.

Finoman cirógassa a kisbaba fejét. Csúsztassa ujjait a feje alá és simogassa. Tegye az ujjait a baba homloka közepére, és csúsztassa le ujjait a halántékára. Nagyon fontos, hogy ne menjen az olaj a baba szemébe, orrába, szájába, fülébe! Ennek elkerülése érdekében, ezen a területen ne használjon babaolajat, vagy csak nagyon keveset.  

Ujjaival finoman cirógassa körbe a kicsi arcát, majd az állától le a nyakáig.

Simítsa végig a vállakat, karokat, és gyengéden masszírozza meg a karizmokat.

A mellcsontnál kezdve simítsa végig a bordák vonalát. Körkörös mozdulatokkal középről kifelé haladva finoman masszírozza át a bordák alatti területet. Az óra járásával megegyező irányban körözzön, minél hosszabban.

Most kényeztesse masszázzsal kisbaba hasát. Gyengéd, az óramutató járásával megegyező, körkörös mozdulatokkal. Ez óriási megkönnyebbülést hoz a hasfájásra és kólikára hajlamos kisbabáknak. Természetesen, ha a köldökcsonk még nem gyógyult be teljesen, akkor a hasat és a köldök környékét ne masszírozzuk.

A hasnál kezdve simítsa végig a csípőt, lefelé a combokat és a lábszárat, egészen a lábujjak végéig.

Vegye a kicsi egyik lábát a kezébe, és apró, körkörös finom mozdulatokkal masszírozza meg a talpizmokat.

Most simítsa végig a kisbaba testét a feje tetejétől, a lábujjáig egyetlen hosszú mozdulattal. Majd simítsa végig a karokat is a vállaktól az ujjak hegyéig. Ezzel fejeződik be a test masszírozása elölről.

Óvatosan fordítsa a kisbabát a hasára. Finoman masszírozza végig a karját a vállaktól kezdve.  Simogassa a baba hátát lefelé irányuló mozdulatokkal, a popsi irányába haladva. Majd finoman simogassa át a farizmokat is. Most simítsa végig a lábakat a csípőtől a lábujjakig.

Fontos, hogy mindig csak a húsos részeket masszírozzuk, a csontokra, illetve a gerincre soha nem szabad nyomást gyakorolni.

Mire befejezi, kisbabája megnyugodott, és ellazult, talán már el is aludt.

A babák könnyen átveszik a szülő hangulatát, így ha az anyuka éppen feszült, vagy nincs kedve a masszázshoz, nem is érdemes belekezdeni. A legfontosabb, hogy mindig nyugodt, a baba által már jól ismert környezetben végezzük a masszázst.

A babamasszázst általában etetés után legalább fél órával ajánlott végezni. A legmegfelelőbb időszak a babák masszírozásához talán az esti fürdetést követő időszak, hiszen maga a fürdés is egy lazító, nyugtató hatású szertartás, ráadásul a masszírozás során sok baba álomba szenderül.

 

Adjanak sok ölelést, masszázst gyermeküknek, hogy elégedettek legyenek, szépen fejlődjenek, egészségesek legyenek testileg és lelkileg is. Azokban a családokban, ahol a gyermekek nap, mint nap megkapják a simogatást, ott a babák egészségesebben fejlődnek, kiegyensúlyozottabbak lesznek, és immunrendszerük is fejlettebbé válhat. A babának még jobb hangulata lesz, ha masszázs közben a szülő mesél neki, kedvesen beszél hozzá, vagy lágyan énekel neki. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is. A szülő megtanulja megérteni gyermeke jelzéseit, képes lesz a baba igényeire megfelelőlen reagálni. Mindkettőjük örömére önfeledt, boldog perceket tölthetnek együtt, és a szülő a masszírozással saját maga enyhítheti a kicsi hasfájását, fogzási fájdalmát, megnyugtathatja őt. Láthatja babája elégedettségét, hallhatja boldog gőgicsélését.

Sok ilyen boldog együtt töltött időt kívánunk a szülőknek és gyermekeiknek! ❤️

Köszönet illet minden szülőt, akik megosztják egymással tapasztalataikat, problémáikat, gondolataikat, érzéseiket! ❤️

 
 

No thoughts on “Babamasszázs”