________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Küzdelem a narancsbőrrel

A narancsbőr (cellulit) sokak számára jelent bosszút és keserűséget, kiváltképp a strandszezon kezdetén. Esztétikailag kifogásolható, és életmódváltásért kiált.

Hogyan keletkezik a narancsbőr?

Narancsbőrnek a bőrfelszínen megfigyelhető kis dudorok halmazát nevezzük, melyek elsődleges okozója a túlsúly és a mozgásszegény életmód, de esetenként máj- és veseműködési zavarról, vagy ideg- és hormonrendszeri problémáról is árulkodhat.A cellulit tehát nagyban függ a kritikus helyeken (csípőn és fenéken) lerakódott zsírmennyiségtől. Milyen életmódbeli változtatásokkal szabadulhatunk meg tőle?

 

·        Fontos lépés, hogy étrendünkből kiiktassuk a finomított szénhidrátokat. A finomlisztből készült élelmiszereket cseréljük le teljes kiőrlésű lisztből sütöttre. Tartózkodjunk az édességektől, és ha csak tehetjük, fogyasszunk inkább friss gyümölcsöket. A komplex szénhidrátokat (rizs, zab, burgonya) viszont ne hanyagoljuk, mert ezzel csak ártanánk bőrünknek a drasztikus kalóriacsökkenés miatt.

·        Végezzünk zsírégető mozgásformákat. Klasszikus pénztárcakímélő megoldás a tempós gyaloglás vagy kerékpározás, megfelelő edzettség után a futás is hasznos lehet.

·        Tartózkodjunk a mértéktelen sófogyasztástól. Egy átlagos személy naponta körülbelül az ajánlott sóbevitel dupláját fogyasztja. Érdemes megnézni a termékek címkéjét, mert az olyan alapvetőnek mondott élelmiszerek, mint például a fehér kenyér, meglepően nagy mennyiségű sót tartalmaznak. A túlzott sófogyasztás visszatartja a sejtek közötti folyadék áramlását, és elősegíti a narancsbőr kialakulását.

·        Rizikófaktor lehet az elégtelen keringés is. Ez egyfajta ördögi körként működik, hiszen az így lerakódott zsírsejtek nem engedik a vért az érintett testtájakhoz áramlani. Vérkeringésünket felpezsdíthetjük, ha lefekvés előtt néhány percig átmasszírozzuk a kritikus területeket. Használhatunk speciális krémeket is, melyek gyorsítják az anyagcserét, erősítik a kötőszöveteket és simábbá teszik bőrünket.

A narancsbőr életmódváltással legyőzhető. Éljen egészségesebben, kezdjen el sportolni már ma, hogy ezután ne kelljen többé görcsbe rándult gyomorral strandra mennie!

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 

 

 

No thoughts on “Küzdelem a narancsbőrrel”