________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Ha nem tudjuk, miért fáj a hasunk – az irritábilis bél szindróma

Egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor a beteg hasfájással, székelési zavarokkal keresi fel orvosát, de a vizsgálatok során nem tapasztalnak semmiféle elváltozást.

Ebben az esetben irritábilis bél szindrómáról (IBS) beszélünk, melynek legfontosabb tünetei a következők:

·        Hasi fájdalom

·        Hasi diszkomfort érzés

·        Székletürítési zavarok (hasmenés vagy székrekedés)

·        Hasi feszülés.

Mivel szervi vagy laboratóriumi rendellenességet nem lehet megállapítani, a tünetegyüttes pontos okát sem sikerült még kideríteni. Feltételezhető, hogy a beteg szervezete a normális ingerekre reagál az átlagosnál érzékenyebben, illetve az abnormális bélmozgásokat akár fájdalomként is megélheti.

Az mindenesetre valószínű, hogy a kellemetlen tünetek fő oka a bél fokozott érzékenysége (irritabilitása), illetve szerepet játszhat még a bélmozgás koordinációs zavara és a fokozott fájdalomérzés is.

Gyakran társulnak ezekhez külső okok is, mint például a helytelen étkezési szokások, dohányzás, alkoholfogyasztás, stresszes életmód, és egyes genetikai tényezők is.

Kezelés

Az irritábilis bél szindróma több tényező együttes hatására alakul ki. Ebből következik, hogy a kezelés is komplexebb, mint egy átlagos emésztőrendszeri betegség esetén.

A terápia minden betegnél más és más. Fontos eleme az étkezési szokások felülvizsgálata, és ha szükséges, ezek megreformálása. A kínzó székelési zavarok és puffadás ellen gyógyszeres kezelést alkalmaznak, míg a lelki okok megszüntetésében a pszichoterápia játszhatja a főszerepet.

Az irritábilis bél szindróma kezelésében tehát nincsenek merev szabályok. Mindig a legmarkánsabb tünetek mutatják a fő csapásirányt.

Ha Ön a fenti tüneteket rendszeresen tapasztalja, érdemes felkeresnie háziorvosát, mert a kellemetlen tünetek megkeseríthetik életét!

 

Lektorálta: Dr. Ács Gábor, oxyológus

 

No thoughts on “Ha nem tudjuk, miért fáj a hasunk – az irritábilis bél szindróma”