________________

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_r.jpg

Ügyfélfogadás

Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Ügyfélfogadása

 

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00-16.00
Szerda: 9.00-18.00

Csütörtök: 9.00-16.00
Péntek: 9.00-12.00

Családi élet és kötelék: Az alapok- Röviden a kötődésről

Ha a harmonikus családi életre gondolunk, talán legelső dolog, ami eszünkbe jut az, hogy minden személy szeretné azt érezni, hogy a hely, ahova a nap végén hazaér, egy biztonságos kuckó, ahol olyan emberek várják, akik számára sokat jelentenek, akiknek ő is fontos személy, akik elfogadják, és szeretettel veszik körül. Sok esetben csak az tudja ezt az érzést igazán értékeli, aki megtapasztalta már a hiányát is. Egy gyermek számára a sors keze dönti el, hogy milyen családba érkezik meg, azonban felnőve már miénk is a felelősség: odafigyeléssel és tudatossággal megelőzhetjük azt, hogy a minket ért, jogos vagy jogtalan sérelmeinket ne adjuk tovább, hanem átdolgozzuk, megtaláljuk benne az értelmet és a tanulságot, ezáltal beépítsük a személyiségünkbe.

Nézzünk rá együtt arra, hogy a kötődés, azaz Dr. Gordon Neufeld, fejlődésneurológus meghatározásában „a közelség elérésére és fenntartására irányuló hajtóerő” hogyan is alakul ki, és hogyan befolyásolja az életünket.

Bővebben: Családi élet és kötelék: Az alapok- Röviden a kötődésről

EFI Lakossági Fórum a stresszről

Az EFI egyik Lakossági Fórumának a témája a a munkahelyi stressz volt, amelyet sokan meghallhgattak szeméyesen is. 

Azért választottuk ezt a témát, mert gyakori, hogy a stressz már a mindennapokat befolyásoló problémává válik, és olyan konkrét panaszokhoz vezet, mint az alvászavar, alkoholfogyasztás, fogyás, elhízás, szorongás, depresszív tünetek, stb. Az a közös a tünetekben, hogy sok esetben csak nehezen, vagy egyáltalán nem múlnak el segítség nélkül, azonban időben ellátásba kerülni nehéz lehet, mivel nem az életet veszélyeztetető állapotokról beszélünk.

Az EFI az ilyen jellegű panaszokkal rendelkező embereknek hivatott segíteni: pszichológiai ellátást tudunk biztosítani azoknak a személyeknek is, akik "köztes állapotban" vannak, azaz segítségre szorulnak, de nem olyan mértékben, hogy pszichiátriai kezelést igényelnének, megelőzve a későbbi komolyabb problémák kialakulását. A pszihés panaszokkal jelentkező kliensek ingyenes ellátásban részesülnek.

Néhány gondolat az „Hogyan tegyünk a stresszt a barátunkká” előadáshoz

Kérjük gondolja át, az alábbiakat, hogy eldöntse, Ön milyen viszonyban van a stresszel. Válaszait, vagy gondolatait, ossza meg velünk hozzászólásban, vagy kérjen ingyenes tanácsadást e-mailben.

  1. Milyen helyzetek okoznak leggyakrabban stresszt az életében?
  2. Hogyan reagál ezekre a helyzetekre, a magánéletben és a munkahelyen?
  3. Ha túl sok stressz éri és kimerült, milyen testi jeleket tapasztal magán?
  4. Melyek azok a tényezők, amelyek csökkentik a stresszt?
  5. Mit kellene változtatnia életvezetésén, hogy kezelni tudja a stresszt?
  6. Milyen tevékenységek jelentenek számára kikapcsolódást, pihenést?

 

Bővebben: EFI Lakossági Fórum  a stresszről

EFI Lakossági Fórum a szenvedélybetegségekről

 

Az EFI 4. lakossági fórumának témája a szenvedélybetegségek. Igyekeztünk ennek a jelenségnek egy ritkábban tárgyalt vetületét témává tenni, ezért a szenvedélybetegek családjában felnövő gyermekek helyzetére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az előadásban elhangzik, hogy sok helyzetben a környezet és az ellátó rendszerek számára nyilvánvaló a baj, viszont az érintettek csak akkor kapnak segítséget, amikor már pszichiátriai szintű zavarról, vagy a gyámhatóság bevonásáról beszélünk. Az EFI ebben hivatott segíteni, szeretnénk biztosítani azoknak az embereknek is a pszichológusi segítséget, akik a problémamentes és az igen problémás kategóriákon kívül esnek: hozzánk bejelentkezhetek azok a kliensek, akik "a nagyobb problémát", azaz a kórházba kerülést, munkahely elhagyását, szeretnék megelőzni. A pszihés panaszokkal jelentkező kliensek ingyenes ellátásban részesülnek.

Néhány gondolat az „elfelejtett gyermekek” előadáshoz

Tudta, hogy a statisztikák szerint ugyanis:

  • A szenvedélybeteg családban felnőtt gyermekek több mint 30 százaléka maga is függő lesz
  • A függők 50 százaléka szenvedélybeteg családból jön.
  • Az alkoholbeteg szülők gyerekei 24 százalékkal több időt töltenek kórházban, és lassabban is gyógyulnak meg

Kérjük a kedves lakosságot arra, hogy a "Bővebben" gombra kattintva, a komment szekcióban, vagy bármely elérhetőségünk vegye fel velünk a kapcsolatot, mondja el tapasztalatait és véleményét a témával kapcsolatban. Elérhetőségeinken bejelentkezhetnek ingyenes pszichológiai tanácsadásra is fogadóóráinkban.

A 2020. novemberében életbe lépett intézkedések része a COVID-19  járávny megfékezése miatt elrendelt általános rendezvénytilalom, emiatt döntöttünk az online forma mellett.

A továbbiakban  egy segítő szakemberek számára összeállított kérdőív olvasható,  amely segítségével meg tudják szólítani a gyerekeket, és beszélgetést kezdeményezhetnek velük.

Bővebben: EFI Lakossági Fórum a szenvedélybetegségekről

Decemberi kedvesség naptár

Nagyszerű kezdeményezés, mi biztosan csatlakozunk! Az első napot már kipipáltuk :)

Forrás: www.actionforhappines.org

 

 

 
 

Gyermekjogok világnapja

November 20-án ünnepeljük a Gyemekjogok Világnapját. Az ENSZ 1898-ben ezen a napon írta alá a Gyermekjogi Egyezményt, amelyhez Magyarország is csatlakozott 1991-ben. A www.unicef.hu oldalán részletesen is megismerhetjük, hogy milyen jogok illetnek meg minden 18 év alatti személyt. A gyermek önállóan nem tudja kiharcolni azt, hogy jogai biztosítva legyenek, ezért a szülő a felelős azért, hogy a gyermek jogait érvényesítse.

De miért is fontosak a gyeremekjogok, amikor a lelki egészségről beszélünk?

Erre talán az a legrövidebb válasz, hogy az ember korai évei kitörölhetetlen nyomot hagynak a felnőttkori személyiségén, és ezáltal az egész életre hatással vannk.

Amennyiben azt érzi, hogy kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, vagy megoldatlan problémája van, keressen minket az elérhetőségeink egyikén. Pszichológiai tanácsadásunk ingyenesen elérhető!

Bővebben: Gyermekjogok világnapja

"Ne gyújts rá!" világnap

Minden év novemberének harmadik csütörtökje a dohányzásmentességről szól. Ez jó alkalom lehet arra, hogy átgondolja és felülvizsgálja dohányzási szokásait, illetve arra, hogy  kipróbálja, milyen lehet 24 órát eltölteni dohányfüst nélkül.

Amennyiben elhatározta, hogy változtatni szeretne az egészségére káros szokásain, és ehhez információra van szüksége, mi segítünk! Ha önerőből nagyon nehéznek gondolja a leszokás folyamatát, támogatásra van szüksége az elindulásban, vagy csak szeretné megismerni, mik a legkorszerűbb és leghatékonyabb módszerek a dohányzásról való leszokásban, várjuk a jelentkezését! A fogadóórákban zajló tanácsadáson történő beszélgetésekre titoktartás vonatkozik, bizalmasan kezeljük az ügyet, amivel felkeresett minket.

Keresse a hajdúhadházi EFI (Egészségfejlesztési Iroda) munkatársait a megadott elérhetőségeken, és egyeztessen időpontot ingyenes tanácsadásra, dohányzásról való leszokás témában!

 

Aqua Challenge hónap

 

Csatlakozz te is az AQUA challenge kihíváshoz! 💙💧💦

Miről szól ez a kihívás?

A célunk az, hogy felhívjuk a magyar lakosság figyelmét a helyes folyadékfogyasztásra.

Hogyan tudok csatlakozni?

Kattints az alábbi linkre, ami egy Facebook eseményre vezet:

Az Élj könnyebben! – merőkanál.hu Facebook-oldalon minden nap praktikus tanácsokat és hasznos, hiteles információkat, plakátokat teszünk közzé a vízfogyasztással kapcsolatban.

Gondoskodunk arról is, hogy a motiváció se csökkenjen: a kihívás minden hetén nyereményjátékot is meghirdetünk, melyen kulacsból, összecsukható, hordozható pohárból és egyéb hasznos, vízhez kötődő tárgyakból álló csomagokat nyerhetnek a szerencsés résztvevők.

Az ajándékcsomagok megszerzéséhez nincs más teendőd, mint csatlakozni az október 1-jén induló Aqua Challenge kihíváshoz a Facebookon és követni a játékszabályokat.

Az igazi nyertesek persze azok, akik bebizonyítják maguknak, hogy képesek tenni az egészségükért azzal, hogy mindössze 30 napon át tudatosan fogyasztanak folyadékot, megfelelően hidratálják a szervezetüket, így fokozzák a teljesítményüket és kerülik a felesleges kalóriabevitelt💙

Bővebben: Aqua Challenge hónap

Kiegyensúlyozott táplálkozás- Letölthető előadás!

A Stresszmenets Hét rendezvény keretein belül egy kisebb csoport részt vett a kiegenysúlyozott táplálkozásról szóló előadásunkon. A résztvevők megtudhatták, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyek elngedhetetlenek a betegségek megelőzéséhez, és melyek azok az ételek, amelyeket érdemes elkerülni az 

Sajnos a járványhelyzet nem kedvez a közösségi programoknak, így arra gondoltun, hogy aki emiatt lemaradt volna az előadásról, most elérheti azt a weboldalon keresztül.

Amennyiben kérdése, vagy megjegyzése van, kérjük lépjen kapcsolatba velünk a weboldalon felsorolt elérhetőségek egyikén.

Az előadás anyaga az alábbi linkre kattintva elérhető: 

files/Kiegyenslyozott_tpllkozs_vetiteni_pdf.pdf

Hogyan kezelje a család a koronavírus okozta átmeneti állapotot?

Hogyan kezelje a család a járvány okozta átmeneti állapotot?

Ez a cikk abban próbál segíteni, hogy hogyan kezeljük a járványhelyzetet és hatásait a családban, mit és mennyit mondjunk a gyerekeknek.

Nem egyszerű most világos tanácsot adni, mert az embereket máshogy érinti ez a helyzet- egyszerű példa erre, hogy valakinek a bezártság „home office” jelentette a problémát, másoknak a munkahely elvesztése, vagy pedig épp a fokozott terhelés a munkahelyén. Valakinek az, hogy elvesztette az albérletét, vannak, akiknek a digitális oktatás. Valakinek az, hogy elmaradt az esküvője, valakinek a nyaralás, más embereknek a műtétje. Valakinek az a probléma, hogy nagyon fél a betegségtől, másoknak pedig épp az, hogy a többiek miért félnek.

Ami azonban biztos: közös érdekünk az, hogy minél hamarabb új egyensúlyt találjunk, ami nem működik csakis akkor, ha elfogadjuk, hogy valami változott, és alkalmazkodnunk kell, lehetőleg úgy, hogy hogy összehangoljuk a személyes céljainkat a másokéval.

 

 

 

Bővebben: Hogyan kezelje a család a koronavírus okozta átmeneti állapotot? 

"Szülőként felelősségem" csoport

"Szülőként felelősségem"csoport- gondolatok a családokat támogató csoportról 

Az a tapasztalat, hogy a leendő szülők tele vannak ki nem mondott kérdésekkel, tanácstalansággal a gyermekvállalás terén. Azt lehet látni, hogy a gyerekekkel kapcsolatos pedagógiai, pszichológiai, vagy jogi problémák, bár foglalkoztatják a szülőket, kellő információ hiányában, nem kerülnek megbeszélésre a gyermekvállalás előtt.

A csoport célja, hogy lehetővé tegye a csoportalkalmakon résztvevő egyének mentális egészségének fejlesztését, megküzdő képességük fejlesztését, és új társas- és szülői készségek megtanulását.

Felkészült, diplomás szakember által vezetett csoport, ugyanakkor mivel hasonló problémákkal érintett egyének a résztvevői, az önsegítés hatótényezőire is épít, tehát egyben önsegítő csoport is.

Bővebben: "Szülőként felelősségem" csoport

"Hogy könnyebben meginduljon" csoport

"Hogy könnyebben meginduljon" csoport indul 2020 szeptember második felétől Hajdúhadházon, egészségpszichológus vezetésével

 

Hogy könnyebben meginduljon! –gondolatok az anyákat támogató csoportról

 

Amikor a várva várt kisbabánkat először a karjainkba vesszük, természetesen első gondolataink egyike, hogy szeretnénk neki mindent megadni, amit csak lehet.

Az alábbi cikkből kiderül, hogy mik azok az alapvető szükségletek, amelyek teljesülése elengedhetetlen a gyermek egészséges fejlődése érdekében.

Bővebben: "Hogy könnyebben meginduljon" csoport

Rajzpályázat

Az Egészségfejlesztési Iroda rajzpályázatot hirdet!

A beküldött rajzokat  szeretettel várjuk szeptember 30-ig!

A Hajdúhadházi Önkormányzat nyitvatartási idejében, a 20-as irodában, bármikor tudjuk fogadni a gyerekeket, szülőket, pedagógusokat, akik személyesen hozzák el a rajzokat.

A  beérkezett alkotásokat kiállítjuk, és díjazzuk.

A nyereteseket telefonon és emailben tudjuk értesíteni október első hetében.

Kellemes iskolakezdést és rajzolást kívánunk!

EFI Iroda

Babamasszázs

 

Babamasszázs csoport indul 2020 szeptemberétől Hajdúhadházon, diplomás védőnő vezetésével! 

 

                         A csoporton bárki részt vehet, aki szeretné elsajátítani a babamasszázs

                         alapjait, a gyermeke egészséges testi-lelki fejlődése érdekében.

                         A részvétel ingyenes, kötelezettségektől mentes!

                         Jelentkezni az oldalon  megadott bármely elérhetőségen lehetséges. 

                          Részletek, tudnivalók a babammasszázsról az alábbi cikkben.

Bővebben: Babamasszázs

Küzdelem a narancsbőrrel

A narancsbőr (cellulit) sokak számára jelent bosszút és keserűséget, kiváltképp a strandszezon kezdetén. Esztétikailag kifogásolható, és életmódváltásért kiált.

Hogyan keletkezik a narancsbőr?

Bővebben: Küzdelem a narancsbőrrel

Óvatosan a tisztítószerekkel – a tavaszi nagytakarítás veszélyei

A tavaszi nagytakarítás során a megszokottnál alaposabb munkához nagy hatékonyságú, agresszív tisztító hatással rendelkező szerek használatára is szükség van. Az ilyen készítmények egyben nagyobb kockázatot is jelentenek. Ezért is rendkívül fontos, hogy a háztartási vegyszereket előírásoknak megfelelően használjuk. Így elkerülhetők a mérgezések is.

 

Ügyeljünk a takarítás során használt tisztítószerek helyes használatára!

 

Fontos a háztartási vegyszerek helyes kiválasztása. A nagy hatékonyságú tisztító és fertőtlenítő szerek (például hypo, vízkőoldó, penészirtó, hideg zsíroldó) veszélyesek az emberi szervezetre, többnyire maró vagy irritatív hatásúak. Mielőtt bármilyen tisztítószert használnánk, olvassuk el figyelmesen a címkén található figyelmeztető és óvintézkedésre vonatkozó mondatokat, és a gyártó által a biztonságos használatra tett javaslatokat.

Bővebben: Óvatosan a tisztítószerekkel – a tavaszi nagytakarítás veszélyei

A visszeresség megelőzése

Egy visszeres láb esztétikailag sem nyújt élvezetes látványt, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy súlyos szövődményeket okozhat. A kezeletlen visszérbetegség visszértágulathoz, vagy akár lábszárfekélyhez is vezethet.

Ha ön hajlamos a visszérproblémákra, tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a betegség ne újuljon ki.

Bővebben: A visszeresség megelőzése

12 tanács a rák megelőzésére

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) a közelmúltban publikálta az Európai Rákellenes Kódex új, kibővített negyedik kiadását. Összesen 12, személyre szóló tanácsban foglalták össze, hogy hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Magyar Rákellenes Liga a Nemzeti Rákellenes Naphoz (április 10.) kapcsolódva most közösen teszi közzé az Európai Rákellenes Kódex tanácsainak magyar viszonyokhoz illeszkedő változatát, a rákmegelőzés 12 pontját.

Bővebben: 12 tanács a rák megelőzésére